U bent hier

NHG-Tabel Gebruiksvoorschrift

NHG-Tabel 25 Gebruiksvoorschrift wordt gebruikt voor het coderen van het gebruiksvoorschrift van een geneesmiddel.

Verkrijgbaarheid

Versie 8 (maart 2020) is de actuele versie voor gebruik in de HIS’en. De tabel gebruiksvoorschrift wordt voor huisartsen meegeleverd met het HIS en via de HIS leverancier up-to-date gehouden.

Op de website van het HIS-referentiemodel kunt u de documentatie (PDF) downloaden, waarin de structuur en werkwijze wordt uiteengezet en tevens de tabellen zelf zijn opgenomen. Voor leveranciers zijn computer leesbare versies van de tabellen beschikbaar.

Versie 8, maart 2020

In versie 8 zijn de Gebruikseenheden opgeschoond. Een groot aantal eenheden is komen te vervallen. Dit zijn gebruikseenheden die verouderd zijn (elixer, theelepel), die voor de leesbaarheid op het etiket geen meerwaarde bieden (tablet m.g.a.) of voor menig patiënt een onbekende betekenis hebben (emulsie, extract).

Er is een separaat document beschikbaar (spreadsheet) met daarin een overzicht van welke gebruikseenheden zijn vervallen en welke andere gebruikseenheden daarvoor als vervanging kunnen dienen, of een alternatieve eenheid kunnen zijn. Vervangende eenheden kunnen geautomatiseerd bestaande eenheden vervangen. Alternatieven moeten door de gebruiker bekeken worden en kunnen als voorzet worden voorgesteld in het systeem.

Daarnaast zijn twee nieuwe eenheden toegevoegd: de finger tip unit en de pompbeweging.

Tenslotte zijn er in de aanvullende teksten drie nieuwe teksten toegevoegd (251-253).

Contactpersonen

Voor inhoudelijke vragen over de tabel gebruiksvoorschrift en voorstellen voor aanvullingen of aanpassingen kunt u terecht bij het Programma Informatisering Huisartsenzorg:

Henk Westerhof: h.westerhof@nhg.org
Erica Bastiaanssen: e.bastiaanssen@nhg.org