Laatste wijziging: 30 mei 2024   

De eerdere tekorten aan antibiotica zijn opgelost. Houd voor clindamycinesuspensie rekening met een langere levertijd.  

Welke antibioticatekorten? 

Clindamycine granulaat voor suspensie 15 mg/ml is op dit moment alleen via import leverbaar. De levertijd hiervoor is enkele werkdagen.  

De andere antibiotica tekorten zijn opgelost. 

Welke alternatieven? 

Indien behandeling met clindamycine suspensie noodzakelijk, maar niet voorhanden is, kies dan volgens de vigerende richtlijnen een alternatief middel met een vergelijkbaar werkingsspectrum en veiligheidsprofiel, dat wel in suspensie- of dispervorm beschikbaar is. 

Binnen de NHG-Richtlijnen wordt in de meeste gevallen een beschikbaar alternatief genoemd.

Consultatie of verwijzing 

In sommige situaties kan het zijn dat er geen (goed) alternatief beschikbaar is, bijvoorbeeld bij een allergie voor het alternatieve middel. Overleg bij twijfel over het te voeren (antibiotica)beleid met een medisch specialist.

Medisch specialisten maken bij het bepalen van het antibioticabeleid o.a. gebruik van het Nationale Antibiotica Boekje van de SWAB, waarin ook een onderdeel antibiotica-advies voor kinderen is opgenomen.  

Geneesmiddeltekorten 

Het NHG is positief gestemd dat voor deze geneesmiddelgroep weer alle toedieningsvormen beschikbaar zijn, zodat voor kinderen en kwetsbare doelgroepen weer het middel of de toedieningsvorm van voorkeur kan worden voorgeschreven. Zie ons nieuwsbericht ‘Oplopende geneesmiddeltekorten’ voor de recente kamerbrief over geneesmiddeltekorten en onze oproep aan de minister. 

Voor aanvullende informatie: