Waardoor zijn er tekorten?

  • Op 19 januari vorig jaar berichten we al over onze brandbrief over de geneesmiddeltekorten aan de minister.
  • In 2023 nam het aantal geneesmiddeltekorten ook weer toe.
  • Het merendeel van de tekorten komt door productieproblemen en problemen met leverbaarheid van grondstoffen, of door een toegenomen vraag.
  • Daarnaast maken de sterk gedaalde geneesmiddelprijzen in Nederland (door preferentiebeleid en GVS) in combinatie met het lage inwonertal en de lage geneesmiddelconsumptie, Nederland tot een minder aantrekkelijk afzetgebied voor geneesmiddelfabrikanten.

Antibiotica zijn slecht beschikbaar

  • In de praktijk heeft iedereen het natuurlijk al gemerkt. Op dit moment zijn voor kinderen geschikte toedieningsvormen met antibiotica nauwelijks leverbaar. Dit is een zorgelijke ontwikkeling omdat kinderen dan met tweede of zelfs derde keusmiddelen behandeld worden. Met een groter risico op ongewenste resistentieontwikkeling.
  • Voor volwassenen zijn antibiotica oordruppels in de regel slecht of niet leverbaar.
  • Soms zijn orale antibioticapreparaten ook niet beschikbaar.  We kennen de langdurige slechte beschikbaarheid van feniticilline. Daar komen nu ook de macroliden bij.

Mogelijke alternatieven nog niet voorhanden

Graag hadden we jullie bericht over mogelijke alternatieven. Helaas zijn de tweede keus middelen ook slecht of niet leverbaar. Omdat de antibiotica in heel Europa slecht leverbaar zijn en levertijd bij importeren uit Europa meerder dagen tot weken is, biedt importeren waarschijnlijk geen oplossing.

Meer over beschikbaarheidsproblemen antibiotica voor kinderen.

Volgende week volgt aanvullende informatie

In de loop van volgende week volgt aanvullende informatie met details over de actuele beschikbaarheid van de antibioticasuspensies voor kinderen.

Wat doet het NHG?

  • We informeren onze leden bij tekorten en wijzen hen waar mogelijk op alternatieven die wel leverbaar zijn.
  • Het NHG werkt samen met LHV, KNMP en FMS aan maatregelen om bestaande regelgeving die tekorten in de hand werkt aan te passen. En daar waar er tekorten zijn, de gevolgen voor patiënt, arts en apotheker zo klein mogelijk te maken.
  • Samen met andere beroepsgroepen zoeken we in VWS-werkgroepen naar verschillende oplossingen om de tekorten terug te dringen. De oorzaken van de tekorten zijn zeer divers en complex. Samen pleiten we er bijvoorbeeld voor om bij tekorten het preferentiebeleid aan te passen. We werken mee aan het opstellen van een Nederlandse lijst van essentiële geneesmiddelen die altijd beschikbaar zouden moeten zijn.
  • We onderzoeken de mogelijkheden om landelijke afspraken te maken die apothekers toe staat om binnen de bestaande wetgeving en onder voorwaarden, bij landelijke tekorten een ander geneesmiddel dat wel leverbaar is te verstrekken.

Bronnen