U bent hier

1,5 meter afstand en patiëntenstromen

21 september, 2021

Op 25 september worden versoepelingen doorgevoerd in de landelijke coronamaatregelen en vervalt onder andere het landelijke advies om 1,5 meter afstand te houden. Het te volgen beleid in zorginstellingen is aan zorginstellingen zelf. Het NHG adviseert om in de huisartsenpraktijk en de huisartsenpost voorlopig de 1,5 meter afstand te behouden. Het beleid ten aanzien van mondneusmaskers is ongewijzigd gebleven.

Behouden 1,5 meter

Het coronavirus zal blijven circuleren. De verwachting is dat het aantal besmettingen met SARS-CoV-2, evenals het aantal besmettingen met andere luchtwegvirussen, de komende maanden zal toenemen door de versoepelingen die worden doorgevoerd en het aantal contacten dat hierdoor toeneemt.

In de huisartsenpraktijk/-post ontvangt u een populatie waarin zich zowel besmettelijke patiënten bevinden (met of zonder klachten) als bevattelijke personen (niet-immune personen doordat zij ongevaccineerd zijn of onvoldoende immuunrespons hebben na vaccinatie). Om een zo veilig mogelijke situatie te creëren in de huisartsenpraktijk/-post (bijvoorbeeld in de wachtkamer) adviseren wij de 1,5 meter afstand voorlopig te behouden.

Scheiden patiëntenstromen

Met het voortduren van de epidemie en het stijgen van het aandeel immune personen in de bevolking, lijkt het niet langer proportioneel om alle patiënten met klachten die mogelijk zouden kunnen passen bij COVID-19 in volledige PBM op een apart luchtwegspreekuur te zien, zoals eerder wel werd geadviseerd.

In het NHG-dossier Coronavirus zijn de aanbevelingen over het scheiden van patiëntenstromen en het gebruik van PBM door zorgverleners en patiënten op een rijtje gezet. Het beleid ten aanzien van mondneusmaskers is ongewijzigd gebleven.