Belangrijkste aandachtspunten

Uit Nederland zijn naar schatting 5000 pelgrims naar Mekka gegaan. Wees bedacht op een eventuele MERS-corona infectie bij terugkerende reizigers uit het Midden-Oosten met ernstige (luchtweg)klachten.

Wat betekent dit voor jou als huisarts?  

  • Huisartsen kunnen bij een patiënt die recent (≤ 14 dagen voor de eerste ziektedag) uit het Midden-Oosten is teruggekeerd en zich meldt met ziekteverschijnselen, het reguliere beleid volgen:  
    • bij lichte (luchtweg)klachten bij gezonde personen is het beleid veelal afwachtend, bij verergering van de klachten (passend bij longontsteking of andere ernstige ziekteverschijnselen) is overleg met een internist/infectioloog geïndiceerd.  
  • Bij immuungecompromitteerden kan de ziekte zich ook als ernstige infectie zonder respiratoire symptomen presenteren. Bij een ernstig immuungecompromitteerde patiënt met klachten is daarom al in een vroeg ziektestadium overleg gewenst.  
  • Bij een sterk vermoeden van een MERS-CoV infectie (zie de casusdefinitie voor details) wordt geadviseerd te overleggen met de GGD of, afhankelijk van de situatie, te verwijzen naar de tweede lijn voor diagnostiek en opname. Zie:  LCI-richtlijn MERS-CoV – bijlage 3. Triage- en diagnostiekalgoritme patiënt MERS-CoV.docx (rivm.nl)