U bent hier

Nieuwsberichten

Wat doet u in uw dagelijkse praktijk aan tabaksontmoediging?

24 maart, 2017

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zoekt (huis)artsen om mee te doen aan een onderzoek waarin wordt gekeken naar de opvattingen van artsen over tabaksontmoediging en hun gedragingen. Het NHG streeft naar een rookvrije samenleving en hoopt dat deze dichterbij komt door nieuwe inzichten vanuit dit onderzoek.

Belangrijk voor u: verwijzingen ggz vereenvoudigd

23 maart, 2017

Vanaf 1 april is er geen doorverwijzing van de huisarts meer nodig als de patiënt wordt overgedragen van de generalistische basis ggz naar de gespecialiseerde ggz en vice versa. Een melding aan de huisarts volstaat. Dat is de belangrijkste verandering volgens de nieuwe afspraken over het verwijzen naar en binnen de ggz om de administratieve lasten te verlagen. In een flyer zijn alle afspraken voor u onder elkaar gezet.

Thuisarts.nl viert eerste lustrum!

22 maart, 2017

Vandaag precies 5 jaar geleden lanceerde het Nederlands Huisartsen Genootschap met minister Schippers van Volksgezondheid de website Thuisarts.nl. Het eerste lustrum is een feit en Thuisarts.nl is met gemiddeld 85.000 bezoekers per dag populairder dan ooit! Deze gezondheidssite maakt betrouwbare medische informatie toegankelijk voor een breed publiek.

Toename hepatitis A onder homoseksuele mannen

16 maart, 2017

Sinds eind 2016 zijn er bij het RIVM meer meldingen van hepatitis A van homoseksuele mannen binnengekomen. Bij de gemiddeld honderd meldingen van hepatitis A die het RIVM jaarlijks krijgt, waren de afgelopen vijf jaar geen mannen die seks hadden gehad met mannen. Vanaf december 2016 zijn er echter al zeventien gevallen uit deze groep gemeld, van wie vijf patiënten werden opgenomen in het ziekenhuis.

Korte terugblik ALV 2 februari 2017

13 maart, 2017

Op donderdag 2 februari vond een extra ALV plaats waarin een aangepast reglement van H&W en de aanstelling van een directeur bedrijfsvoering op de agenda stond.

Monique de Vries vervult nieuwe functie van directeur bedrijfsvoering

9 maart, 2017

Op 16 februari jl. is Monique de Vries bij het Nederlands Huisartsen Genootschap gestart als directeur bedrijfsvoering. Deze nieuwe functie is gericht op het integraal management van alle bedrijfsvoeringsprocessen om de primaire activiteiten van het NHG optimaal te faciliteren.

Nu ook e-learning over miskraam

8 maart, 2017

In januari is de herziene NHG-Standaard Miskraam gepubliceerd. Ter ondersteuning van de kernboodschappen en belangrijkste wijzigingen van de standaard is er nu een Programma voor Individuele Nascholing (PIN) over Miskraam beschikbaar.

Nieuw: Handreiking Weefseldonatie

8 maart, 2017

Het NHG heeft samen met De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) een handreiking weefseldonatie opgesteld. Deze handreiking biedt de huisarts praktische ondersteuning bij het opstarten van een weefseldonatie. De donatieprocedure is samengevat met een eenvoudig stappenplan, zodat de huisarts de procedure snel overziet.

De virtuele overlegtafel bij multidisciplinaire samenwerking binnen de eerste lijn

2 maart, 2017

Een telefoontje van een bezorgde dochter op vrijdagmiddag: ‘Zo kan het niet langer. De wijkzorg komt nooit meer bij mijn vader langs.’ Een patiënte die elke dag voor de balie staat, omdat ze meent een afspraak te hebben. Weet u wat er aan de hand is? Heeft u de bereikbaarheidsgegevens van de direct betrokkenen bij de hand?

Materialen over darmkanker geactualiseerd

1 maart, 2017

Vandaag is de aftrap van de darmkankermaand. Diverse NHG-producten over darmkanker zijn in samenwerking met het RIVM geactualiseerd: de e-learning Bevolkingsonderzoek Darmkanker, de NHG-Praktijkhandleiding Bevolkingsonderzoek Darmkanker en de Thuisarts.nl voorlichtingsteksten over (het bevolkingsonderzoek) darmkanker.

Lever praktijkgegevens voor verzekeraars in een keer aan

27 februari, 2017

Sinds 2016 kunt u in één keer uw praktijkgegevens aanleveren voor alle zorgverzekeraars via het VECOZO-zorgportaal. Inmiddels heeft een groot aantal huisartsen van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Heeft u dit nog niet gedaan, dan kunt u dit alsnog doen via www.vecozo.nl.

Consumentenprogramma Kassa over zware maagzuurremmers

20 februari, 2017

Zaterdag 18 februari besteedde het tv-programma Kassa aandacht aan maagzuurremmers. In de uitzending stonden de bijwerkingen bij langdurig gebruik van protonpompremmers (PPI’s) en de vrije verkoop daarvan centraal. Mogelijk hebben uw patiënten vragen naar aanleiding hiervan.

Stoppen met roken tijdens de zwangerschap

10 februari, 2017

Vandaag start de campagne ‘Help haar stoppen. Help een zwangere vrouw stoppen’. De publiekscampagne wil laten zien dat het lukt om in die periode te stoppen met roken, maar benadrukt dat zwangere rokers vaak hulp nodig hebben om dat voor elkaar te krijgen. De Taskforce Rookvrije Start, waaraan het NHG deelneemt, wil door kennisoverdracht en scholing van de professional het gesprek en de begeleiding verbeteren.

Campagne Stop CO-vergiftiging

6 februari, 2017

Brandweer Nederland en de Brandwonden Stichting zijn begin februari de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ gestart. In de campagne wordt aandacht besteed aan het voorkomen van een koolmonoxidevergiftiging, maar ook aan lichamelijke uitingen van een (sluipende) CO-vergiftiging.

Terugblik op het succesvolle GGZ-symposium 2017

3 februari, 2017

Op 2 februari jl. namen 500 huisartsen en poh-ggz deel aan een uitverkocht Nationaal Symposium GGZ 2017: ‘Huisarts en poh-ggz: Samen sterker!’ in Nieuwegein.