U bent hier

Nieuwsberichten

Nieuw NHG-webdossier: Organisatie van kwaliteit in de praktijk

3 oktober, 2017

Patiënten mogen van hun huisarts persoonlijke en kwalitatief goede zorg verwachten, die past bij hun specifieke situatie en die medisch-inhoudelijk actueel is. Dat vergt de inzet en systematische bewaking van de juiste mensen en middelen. Hoe kunnen huisartsen dat goed organiseren?

Nieuwe Visie Huisartsenzorg voor ouderen

30 september, 2017

Door maatschappelijke en politieke ontwikkelingen komt de huisartsenzorg voor ouderen steeds meer onder druk de staan. Het NHG, de LHV en de expertgroep LAEGO hebben daarom in samenwerking met InEen een visie op huisartsenzorg voor ouderen ontwikkeld. Hiermee presenteren deze organisaties een ambitieus beeld van de huisartsenzorg voor ouderen en geven zij richting aan de invulling van passende zorg, werkbare zorg en toekomstige zorg.

Indicatoren kwaliteit huisartsenzorg

29 september, 2017

Het NHG heeft diverse aanvullende documenten geplaatst op de NHG-website over de indicatoren kwaliteit huisartsenzorg.

Vernieuwde website over erfelijkheid in de spreekkamer: huisartsengenetica.nl

29 september, 2017

De website huisartsengenetica.nl is vernieuwd. Door de nieuwe vormgeving en indeling van de website kunnen huisartsen nog makkelijker antwoorden vinden op vragen over erfelijkheid in de spreekkamer.

Thuisarts.nl genomineerd voor Website van het Jaar 2017

28 september, 2017

Thuisarts.nl is een van de 12 genomineerden voor website van het jaar 2017 in de categorie gezondheid. In 2016 werd Thuisarts.nl al uitgeroepen tot populairste website. Dit jaar hopen we op de prijs voor de beste Website van het Jaar! Vanaf vandaag tot 26 oktober kunt u stemmen.

Griepcampagne 2017

21 september, 2017

De voorbereidingen voor de jaarlijkse griepcampagne zijn gestart. Dit jaar is er extra aandacht voor het registreren van het batchnummer van het gebruikte vaccin in het dossier van iedere gevaccineerde patiënt. Zodat dit bij een melding van een (ernstige) bijwerking snel gevonden kan worden. Hoe u dat doet leest u in de onlangs herziene NHG/SNPG Praktijkhandleiding Griepvaccinatie 2017.

Wees alert op MERS-CoV bij klachten na de hadj

5 september, 2017

De jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka (de hadj) vond dit jaar plaats van 30 augustus tot en met 4 september. Ook duizenden moslims uit Nederland hebben hieraan deelgenomen. Het MERS-coronavirus (MERS-CoV) komt nog veel voor in het Midden-Oosten, vooral in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Mensen die de hadj hebben gedaan en een ernstige acute respiratoire infectie hebben, kunnen mogelijk een infectie met MERS-CoV hebben.

Richtlijn Online inzage in het H-EPD: informatie-uitwisseling huisarts-patiënt centraal

5 september, 2017

Het NHG heeft in samenwerking met de Patiëntenfederatie Nederland een richtlijn opgesteld voor online inzage in het medisch dossier door de patiënt. In deze richtlijn staan de basisafspraken tussen huisartsen en patiënten over welke patiënteninformatie het gaat en de manier waarop deze informatie gedeeld wordt.

Advies DOAC’s in geactualiseerde NHG-Standaarden Atriumfibrilleren en Diepe veneuze trombose

4 september, 2017

De NHG-Standaarden Atriumfibrilleren en Diepe veneuze trombose en longembolie zijn geactualiseerd. In navolging van het NHG- standpunt Anticoagulantia (2016) zijn aanbevelingen opgenomen om in samenspraak met de patiënt een keuze te maken tussen behandeling met een cumarinederivaat of een DOAC.

NHG-Congres 2017 ‘Huisarts Universalis - Nieuwsgierig in ontwikkeling’

1 september, 2017

Op vrijdag 17 november 2017 vindt het NHG-Congres plaats in de RAI in Amsterdam. Dit jaar is het thema ‘Huisarts Universalis - Nieuwsgierig in ontwikkeling’.

Meer focus op inhoud met vernieuwd Thuisarts.nl

2 augustus, 2017

Het NHG heeft de website Thuisarts.nl vernieuwd. Met het nieuwe, moderne uiterlijk is de onafhankelijke en betrouwbare publieksinformatie nog beter toegankelijk voor de circa 1,7 miljoen maandelijkse bezoekers. Het nieuwe ontwerp is bewust rustig gehouden om primair te kunnen focussen op de inhoud.

Antibioticakuur wel afmaken

28 juli, 2017

Gisteren was naar aanleiding van het verschijnen van een opiniestuk in het British Medical Journal (BMJ) media-aandacht voor het al dan niet afmaken van een antibioticumkuur. De veronderstelling dat het voortijdig stoppen van een antibiotica kuur leidt tot resistentie van bacteriën, zou namelijk niet bewezen zijn.

Nieuwe wet heeft gevolgen voor patiënten die morfine of medicinale cannabis gebruiken en autorijden

24 juli, 2017

Nieuwe wetgeving in het strafrecht over het gebruik van drugs in het verkeer maakt geen uitzondering voor morfine of medicinale cannabis dat op recept door een arts is voorgeschreven. Het is raadzaam als huisartsen bij het voorschrijven hun patiënten hierover informeren. Huisartsen kunnen desgewenst de medicatie wijzigen.

Aftrap Stoptober: 8 september 2017

21 juli, 2017

8 september 2017 start voor alweer de vierde keer de campagne Stoptober ‘’28 dagen niet roken”! Wilt u dit jaar ook een bijdrage leveren?

Uitnodiging controle-uitstrijkje bij HPV positief

12 juli, 2017

Het vernieuwde bevolkingsonderzoek is bijna 6 maanden geleden van start gegaan. De eerste vrouwen krijgen daarom eind deze maand een uitnodiging voor een controle-uitstrijkje. Deze uitnodiging gaat alleen naar vrouwen met de uitslag 'wel hpv, geen afwijkende cellen' na het eerste uitstrijkje.