U bent hier

Nieuwsberichten

Meer focus op inhoud met vernieuwd Thuisarts.nl

2 augustus, 2017

Het NHG heeft de website Thuisarts.nl vernieuwd. Met het nieuwe, moderne uiterlijk is de onafhankelijke en betrouwbare publieksinformatie nog beter toegankelijk voor de circa 1,7 miljoen maandelijkse bezoekers. Het nieuwe ontwerp is bewust rustig gehouden om primair te kunnen focussen op de inhoud.

Antibioticakuur wel afmaken

28 juli, 2017

Gisteren was naar aanleiding van het verschijnen van een opiniestuk in het British Medical Journal (BMJ) media-aandacht voor het al dan niet afmaken van een antibioticumkuur. De veronderstelling dat het voortijdig stoppen van een antibiotica kuur leidt tot resistentie van bacteriën, zou namelijk niet bewezen zijn.

Nieuwe wet heeft gevolgen voor patiënten die morfine of medicinale cannabis gebruiken en autorijden

24 juli, 2017

Nieuwe wetgeving in het strafrecht over het gebruik van drugs in het verkeer maakt geen uitzondering voor morfine of medicinale cannabis dat op recept door een arts is voorgeschreven. Het is raadzaam als huisartsen bij het voorschrijven hun patiënten hierover informeren. Huisartsen kunnen desgewenst de medicatie wijzigen.

Aftrap Stoptober: 8 september 2017

21 juli, 2017

8 september 2017 start voor alweer de vierde keer de campagne Stoptober ‘’28 dagen niet roken”! Wilt u dit jaar ook een bijdrage leveren?

Uitnodiging controle-uitstrijkje bij HPV positief

12 juli, 2017

Het vernieuwde bevolkingsonderzoek is bijna 6 maanden geleden van start gegaan. De eerste vrouwen krijgen daarom eind deze maand een uitnodiging voor een controle-uitstrijkje. Deze uitnodiging gaat alleen naar vrouwen met de uitslag 'wel hpv, geen afwijkende cellen' na het eerste uitstrijkje.

Behandelrichtlijn Hordeolum en chalazion

12 juli, 2017

Zowel een hordeolum (‘strontje’) als een chalazion verdwijnt vaak spontaan.Warme kompressen kunnen helpen om de klachten te verminderen en het genezingsproces bevorderen. Bij een hardnekkig chalazion heeft de patiënt de keuze tussen een corticosteroïdinjectie en incisie met curettage. De NHG-Behandelrichtlijn Hordeolum en chalazion vervangt de Farmacotherapeutische richtlijn Chalazion en hordeolum.

Aandacht voor diffuse haaruitval in NHG-Behandelrichtlijn Alopecia

12 juli, 2017

De NHG-Behandelrichtlijn Alopecia is herzien. De herziene versie geeft aanbevelingen voor het beleid bij patiënten met diffuse haaruitval door telogeen effluvium.

Terugblik Algemene Ledenvergadering 22 juni 2017

6 juli, 2017

De ledenvergadering op 22 juni stond in het teken van 60 jaar NHG en had daarom een feestelijk tintje. De ontvangst was in Slot Zeist met een dinerbuffet en gast van de avond was prof. dr. Pauline Meurs die op inspirerende wijze haar reflectie op de visie Huisartsenzorg voor ouderen gaf die even daarvoor door de ALV was vastgesteld.

NHG-Standaard Duizeligheid herzien

5 juli, 2017

De uit 2002 daterende NHG-Standaard Duizeligheid is inhoudelijk herzien. Het beleid bij spoedeisende klachten maakt deel uit van de herziene standaard. Ook wordt er uitgebreid aandacht besteed aan duizeligheid bij ouderen.

Landelijke eerstelijns afspraken aanvragen laboratoriumdiagnostiek geactualiseerd

5 juli, 2017

De Landelijke Eerstelijns Afspraak (LESA) Rationeel aanvragen van laboratoriumdiagnostiek is herzien. De LESA geeft richtlijnen voor de meest aangevraagde laboratoriumonderzoeken en de samenwerking tussen huisartsen, klinisch chemici en artsen-microbioloog. De LESA is vanaf heden digitaal beschikbaar en zal actueel gehouden worden op grond van onder andere herzieningen van NHG-Standaarden.

Online toolkit biedt alle informatie over ggz in de huisartsenpraktijk

30 juni, 2017

Als huisarts vervult u een sleutelrol in de geestelijke gezondheidszorg: als vertrouwensarts, eerste aanspreekpunt, poortwachter en behandelaar. De LHV ontwikkelde in samenwerking met het NHG een online toolkit Ggz in de Huisartsenpraktijk. De toolkit bevat actuele informatie, tips en aanbevelingen die bruikbaar zijn bij het vervullen van deze sleutelrol.

NHG-Adviesraad Standaarden zoekt versterking

28 juni, 2017

De NAS maakt zich sterk voor een krachtig accent binnen het NHG op de ontwikkeling van praktisch bruikbare en goed onderbouwde huisartsgeneeskundige richtlijnen. Binnen de NHG-Adviesraad Standaarden (NAS) zijn er twee vacatures voor een algemeen lid.

Multidisciplinaire afspraken gegevens geneesmiddelovergevoeligheden

22 juni, 2017

Huisartsen, apothekers en specialisten hebben afspraken gemaakt over het registreren en uitwisselen van gegevens over geneesmiddelovergevoeligheden. Informatie over geneesmiddelovergevoeligheden wordt in toenemende mate elektronisch uitgewisseld en dat moet betrouwbaar gebeuren.

Terugblik op symposium en oratie prof. dr. Jako Burgers

21 juni, 2017

De mooie stad Maastricht stond vrijdag 16 juni decor voor een boeiende academische dag. Bijna tweehonderd gasten kregen een warm onthaal in het sfeervolle theater Bonbonnière voor het symposium ‘Persoonsgerichte zorg in richtlijnen: contradictie of paradox?’.

Generieke module Comorbiditeit gepubliceerd

20 juni, 2017

De Generieke module Comorbiditeit is vandaag gepubliceerd. Deze module ondersteunt zorgverleners bij het leveren van optimale zorg aan patiënten met chronische co- of multimorbiditeit. Het gaat daarbij vooral om patiënten die met verschillende zorgverleners te maken hebben. Persoonsgerichte en samenhangende zorg stelt daardoor extra eisen aan de organisatie van de zorg en helderheid over gemaakte afspraken.