U bent hier

Nieuwsberichten

‘3 goede vragen’ nu ook bij de huisarts

25 juni, 2018

De behoefte aan gedeelde besluitvorming is onverminderd groot. Patiënten willen samen met hun huisarts een weloverwogen keuze voor een behandeling maken. De 3 goede vragen dienen hierin als leidraad. Deze vragen werden al met succes gebruikt in de medisch specialistische zorg, nu is er ook materiaal beschikbaar voor de huisartsenzorg.

Tekort aan rabiësvaccin

22 juni, 2018

Er is in Nederland een ernstig tekort aan rabiësvaccin.

Nieuwe website voor zwangeren

18 juni, 2018

Er is een nieuwe website voor zwangeren en hun partner: Allesoverzwanger.nl

Thuisarts.nl vervangt NHG-Patiëntenfolders

14 juni, 2018

De afgelopen jaren zijn de digitale mogelijkheden enorm gegroeid, ook voor de huisarts. In dit kader is patiëntenvoorlichting met Thuisarts.nl steeds belangrijker geworden. Het NHG heeft er voor gekozen om de NHG-Patiëntenfolders te vervangen door Thuisarts.nl.

Medicatieparagraaf NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 herzien

11 juni, 2018

Van de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 is het medicamenteuze stappenplan opnieuw beoordeeld en aangepast.

Veel reacties op NHG-Standpunt Cannabis

4 juni, 2018

De publicatie van het NHG-Standpunt Cannabis op 1 juni jl. heeft veel reacties teweeggebracht. Wij lichten het graag nader toe.

Sander van Doorn wint eerste NHG-Wetenschapsprijs

1 juni, 2018

Aanstaande vrijdag 8 juni wordt voor het eerst de NHG-Wetenschapsprijs uitgereikt. Dit gebeurt tijdens de NHG-Wetenschapsdag in het VUmc te Amsterdam. Het NHG geeft met deze prijs erkenning aan huisartsen die voorlopers zijn in innovatieve en toepasbare wetenschap. De winnaar is huisarts Sander van Doorn.

Cannabis alleen palliatief

1 juni, 2018

Patiënten vragen de huisarts steeds vaker naar cannabis. Het aantal voorschriften met cannabis neemt sterk toe, evenals het gebruik van vrij verkrijgbare cannabisolie (CBD- of wietolie) via apotheek, drogist of reformzaak. Reden voor het NHG om een Standpunt Cannabis te ontwikkelen en een aanbeveling op te nemen in de NHG-Standaard Pijn.

LESA aanvragen laboratoriumdiagnostiek uitgebreid

1 juni, 2018

De LESA ‘Rationeel aanvragen van laboratoriumdiagnostiek’ is uitgebreid met twee hoofdstukken: vitamine B12 en vitamine D. Daarnaast zijn er drie bestaande hoofdstukken geactualiseerd: overgevoeligheid, acute keelpijn en verhoogde bloedingsneiging.

Vernieuwde uitnodiging griepvaccinatie

31 mei, 2018

Er is een nieuwe manier om uw patiënt uit te nodigen voor de griepprik: een infographic op briefpapier, die u gepersonaliseerd naar de patiënt kunt verzenden. Dit biedt de geïndiceerde patiënt volledige informatie op een begrijpelijke manier. De infographic vervangt de uitnodigingsfolder Griepprik.

Meningokokken en extra vaccineren

31 mei, 2018

Na de media-aandacht van gisteren komen er vragen van ouders die hun kind willen laten vaccineren tegen meningokokken A, C, W en Y. Vaccineren op eigen verzoek is mogelijk, maar is voor eigen rekening. Op dit moment is meningokokken ACWY-vaccin nauwelijks beschikbaar voor mensen die zich op eigen initiatief willen laten vaccineren.

Wereld Niet Roken Dag, artsen slaan alarm

31 mei, 2018

Vandaag is het Wereld Niet Roken Dag. De dag waarop een aantal artsen alarm slaat via een open brief en een korte film die in de Nederlandse bioscopen en online te zien is.

Leidraad bij het ontwikkelen van keuzehulpen

31 mei, 2018

Er komen steeds meer keuzehulpen beschikbaar om zorgverleners en patiënten te helpen bij het kiezen van de juiste behandeling. Deze worden vaak opgesteld aan de hand van NHG-Richtlijnen. Om de kwaliteit en betrouwbaarheid van nieuwe en bestaande keuzehulpen de waarborgen, is de leidraad ‘hoe ontwikkel ik een keuzehulp bij een richtlijn?’ opgesteld. Huisartsen en patiënten kiezen hierdoor gemakkelijk voor een goede keuzehulp.

Algemene Ledenvergadering op donderdag 28 juni 2018

30 mei, 2018

Graag nodigen wij u uit voor de Algemene Ledenvergadering op donderdag 28 juni 2018. U bent vanaf 18.00 uur van harte welkom in de Domus Medica, Utrecht. Tijdens de ALV stellen we het jaarverslag 2017 vast en vragen wij u geautoriseerde NHG-producten te bekrachtigen.