Belangrijkste aandachtspunten
- Chronische stress is een belangrijke factor in het verklaren van de grote verschillen in gezonde levensverwachting in Nederland. Mensen met de hoogste sociaaleconomische positie (SEP) leven 23 jaar langer in goede gezondheid dan mensen met de laagste SEP.
- Bij chronische stress is het belangrijk psycho-educatie te geven over de rol van stress en het ontstaan van klachten. Dit helpt om de klachten te demedicaliseren en de oplossing voor de klachten (ook) buiten het zorgdomein te zoeken.
Chronische stress en bestaansonzekerheid
Chronische stress wordt met name veroorzaakt door opeenstapeling van onzekerheden op verschillende gebieden (o.a. financiën, werk, gezondheid, huisvesting). Ruim 2 miljoen mensen in Nederland leven met dreigende of reële bestaansonzekerheid.
Gevolgen van chronische stress
Chronische stress verhoogt het risico op vele (chronische) aandoeningen en heeft ook mentale gevolgen. Dit is bijvoorbeeld te merken in verminderde executieve functies: impulsief gedrag neemt toe, het is moeilijker om doelgericht actie te ondernemen en lange-termijn te denken. Hierdoor is het moeilijker problemen aan te pakken en gezonde keuzes te maken en problemen kunnen opstapelen.
Psycho-educatie is een belangrijke eerste stap. Leg de patiënt uit hoe stress werkt en hoe het klachten veroorzaakt. Dit biedt ruimte om te zoeken naar een oplossing voor de stress, in plaats van alleen een oplossing voor de ervaren klachten.
Praktijkhandleiding Leefstijlbegeleiding in de huisartsenpraktijk
De praktijkhandleiding Leefstijlbegeleiding in de huisartsenpraktijk werd de afgelopen maanden aangevuld met aanvullende, verdiepende modules over o.a. gesprekstechnieken, voeding, bewegen en gedragsverandering.