U bent hier

NHG Basiscursus EKC - verkorte vorm

Normaal gesproken duurt de basiscursus tot Erkend KwaliteitsConsulent (EKC) twee dagen. Aangezien meerdere onderwerpen van deze basiscursus al in de opleidingen van kaderartsen aan de orde zijn geweest, heeft het NHG speciaal voor deze doelgroep een verkorte cursus EKC van één dag ontwikkeld. Hierin komen alle onderwerpen van de EKC-basiscursus in verkorte versie aan de orde.

De basiscursus EKC is ontwikkeld mede op verzoek van de perifere nascholingsorganisaties. Het doel was om de nascholing en toetsing in kleine groepen, zoals FTO en toetsgroepen, te ondersteunen of daar waar nodig nieuw leven in te blazen. Aangetoond is dat deze vorm van nascholing een uitstekende methode is om kwaliteitsbeleid te implementeren in de huisartsenpraktijk. Vanaf 2004 is de basiscursus EKC regelmatig gegeven door docenten van het NHG in samenwerking met de regionale organisaties die zich hebben verenigd in het Landelijk Implementatie Netwerk Kwaliteitsbeleid Huisartsenzorg (LINKH).

Opzet verkorte cursus EKC

De volledige cursus bestaat uit 1 dag waarin met afwisselende en inspirerende werkvormen diverse aspecten van de functie als EKC de revue passeren. Allereerst wordt ingegaan op de inventarisatie van de wensen en behoeften van uw toetsgroepleden. Vervolgens krijgt u uitleg over de taken en verantwoordelijkheden van een EKC. U wordt hierbij op de hoogte gebracht van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van onderwijs en kwaliteitsbeleid; u maakt kennis met verschillende onderwijsvormen en gaat er direct praktisch mee aan de slag. Het motiveren van uw eigen groep komt vervolgens aan bod en u werkt aan een verbeteringsplan voor uw eigen praktijk. Na afloop gaat u naar huis met veel nieuwe ideeën over nascholing in toetsgroepen.

Programma van de cursus

  • Mijn rol als EKC
  • Hoe kies ik mijn onderwerpen?
  • Inzicht in nieuwe onderwijsvormen en -methoden
  • Hoe motiveer ik mijn groep?
  • Hoe implementeer ik wat ik geleerd heb?

Waarom deelnemen?

  • Ik wil EKC worden voor mijn toetsgroep
  • Ik wil meer uit mijn toetsgroepnascholing halen
  • Ik wil mijn toetsgroep inspireren

Ervaringen van deelnemers

‘Een levendige en afwisselende dag’
‘Ik ben weer enthousiast geworden om met mijn toetsgroep aan de slag te gaan’

Waar en wanneer

Nog niet bekend.

Accreditatie

6 uur

Het volgen van de cursus geeft recht op inschrijving in het register ‘Erkend Kwaliteits Consulent’ van het CHBB als huisarts met een bijzondere bekwaamheid.

Prijs

De verkorte cursus EKC kost € 160,- per deelnemer door subsidie uit het Fonds Kaderopleidingen.

Meer informatie

Voor meer informatie, neem contact op met NHG-nascholing per email via scholing@nhg.org.