Belangrijkste aandachtspunten

  • SGLT2-remmers worden nu geadviseerd voor alle nieuwe patiënten met hartfalen indien een patiënt niet medicamenteus wordt opgestart door de cardioloog. 
  • Maak bij kwetsbare patiënten wel samen een goede afweging tussen de potentiële voordelen en individuele eventuele risicofactoren voor bijwerkingen. 
  • Prik geen (NT-pro)BNP meer bij patiënten met atriumfibrilleren en een vermoeden van hartfalen, maar verricht direct een echocardiografie. 

Aanbeveling SGLT2-remmers

SGLT2-remmers verminderen waarschijnlijk het aantal ziekenhuisopnames, verbeteren mogelijk de kwaliteit van leven en verminderen het risico op overlijden. De aanbeveling van SGLT2-remmers geldt voor alle patiënten ongeacht of ze een verminderde dan wel behouden linkerventrikelejectiefractie hebben. Hierbij is er strikt genomen alleen bewijs voor mensen met een NT-proBNP > 300 pg/ml (BNP >50 pg/ml), maar aangenomen wordt dat een vergelijkbaar effect ook optreedt bij lagere waarden van het NT-proBNP. Bij patiënten die bekend zijn met hartfalen kan het starten besproken worden tijdens het volgende aan hartfalen gerelateerd consult.

Bijwerkingen SGLT2-remmers

De meest voorkomende bijwerkingen van SGLT2-remmers zijn een verhoogd risico op genitale schimmelinfecties (vulvovaginitis, balanitis) en urineweginfecties. Een ernstige, maar zeldzame complicatie is het ontstaan van een euglykemische ketoacidose (vooral bij patiënten met diabetes mellitus type 2 (DM2)). Wees hier alert op in situaties die een verhoogd risico geven op deze complicatie, zoals alcoholisme en verminderde (koolhydraat)intake door vasten of ziekte.

Verder gelden voor patiënten met DM2 ook aanvullende voorzorgen rondom het verlagen van andere bloedsuikerverlagende medicatie die hypoglycemieën kunnen geven (SU-derivaten en insuline).

Atriumfibrilleren en hartfalen

Conform de nieuwe NHG-standaard Atriumfibrilleren is het advies om bij patiënten met atriumfibrilleren en een vermoeden van hartfalen geen (NT-pro)BNP meer te prikken, maar is het advies direct een echocardiografie te verrichten.

Andere NHG-producten

Naast de NHG-Standaard hebben we ook andere NHG-producten ontwikkeld of gewijzigd:

De NHG E-learning over dit onderwerp volgt nog.

Er zijn 8 nieuwe Kennislacunes behorende bij dit onderwerp.

Er is een FTO-module over dit onderwerp beschikbaar.

De situatieteksten over hartfalen zijn geactualiseerd. Zie het onderwerp Hartfalen op Thuisarts.nl