U bent hier

Herziene NHG-Standaard ‘Het soa-consult’

4 september, 2013

In deze standaard staat specifieker omschreven welke patiënten welke testen moeten ondergaan en welk beleid ingezet moet worden bij positieve testuitslag. Daarnaast zijn de geadviseerde testlocaties verder uitgewerkt.

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige versie zijn:

  • Materiaal voor een test op chlamydia en gonorroe bij de vrouw wordt afgenomen met een vaginale wattenstok (door de vrouw zelf of anders door de huisarts). Afname van materiaal uit cervix/urethra of urineonderzoek bij asymptomatische vrouwen wordt niet meer geadviseerd. Bij de man is onderzoek van de eerste-straalsurine eerste keus bij tests op chlamydia en gonorroe.
  • Herpes genitalis kan op klinische gronden worden gediagnosticeerd. Bij twijfel over de aard van de laesies kan een PCR (bij actieve laesies) worden afgenomen.
  • Zwangeren met een chlamydia-infectie (evenals niet-zwangere vrouwen en mannen) worden behandeld met eenmalig azitromycine 1 g oraal.
  • Vanwege toenemende resistentie voor antibiotica is de eerste keus bij gonorroe eenmalig ceftriaxon 500 mg i.m.
  • Vroegtijdige opsporing van hiv en hepatitis wordt actiever aanbevolen omdat effectieve behandeling voorhanden is en tijdige behandeling de levensverwachting verbetert en de transmissie vermindert.

NHG-Standaard Het soa-consult

Gratis nascholing over het soa-consult

Graag attenderen wij u op het gratis Programma voor Individuele Nascholing (PIN) over het soa-consult.  Deze internet-PIN is tot stand gekomen met financiële ondersteuning van Soa Aids Nederland. De e-learning staat gratis voor u klaar op nhg.org en is geaccrediteerd voor 2 uur. (log in op nhg.org en ga dan naar mijn e-producten). Als huisarts ontvangt hierover deze week een mailingsbrief per post.

Ook wijzen wij u op de gratis onderwijsmaterialen voor toetsgroepen over het soa-consult.

Heeft u behoefte in uw regio aan een cursus over het soa-consult?

Het NHG organiseert de StiP-Cursus Het soa-consult in samenwerking met de NHG-Expertgroep Seksuele gezondheid (www.sekshag.nl) en/of een regionale partner en/of met open inschrijving. Deze cursus staat op dit moment niet gepland. Wilt u zich laten plaatsen op de wachtlijst of informatie ontvangen over organisatie van deze cursus in uw regio, neem dan contact op metElly Bakker, e.bakker@nhg.org Klik hier voor meer informatie over deze StiP-cursus.

Geactualiseerde voorlichtingsteksten op Thuisarts.nl

Naar aanleiding van de herziene standaard Het soa-consult zijn naast de voorlichtingsteksten over soa ook de gerelateerde onderwerpen op Thuisarts.nl aangepast. 

SOA:

HIV: