U bent hier

Eigen risico vervalt bij stoppen-met-rokenprogramma’s

8 januari, 2020

Vanaf 1 januari 2020 betalen patiënten geen eigen risico meer wanneer ze een stoppen-met-rokenprogramma volgen vanuit de eerstelijnszorg. Hieronder wordt ook de Generalistische Basis GGZ verstaan. Zorgverzekeraars hebben ervoor gekozen deze zorg, die vanuit de basisverzekering wordt vergoed, vrij te stellen van het eigen risico.

Een stoppen-met-rokenprogramma bestaat uit begeleiding door een huisarts of geregistreerde coach, indien nodig in combinatie met nicotinevervangende producten en/of voorgeschreven medicatie. Om deze maatregel meer bekendheid te geven, is het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een campagne gestart.

Voorwaarden vergoeding

Om in aanmerking te komen voor de vergoeding van een stoppen-met-rokenprogramma, moet de patiënt eerst contact opnemen met een zorgverlener. Vergoeding van nicotinevervangende middelen en/of medicatie vindt alleen plaats in combinatie met gedragsmatige begeleiding. Voorwaarden voor de vergoeding staan in de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar.

Stoppen met roken aantrekkelijker

In 2018 zochten ruim 19.000 mensen hulp bij het stoppen met roken, blijkt uit cijfers van Zorgverzekeraars Nederland. Om dit aantal verder te laten stijgen, hebben verzekeraars in het Nationaal Preventieakkoord afgesproken dat zij vanaf 1 januari 2020 niet langer een eigen risico in rekening brengen voor het eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma.

Stoppen met roken werkt aanstekelijk

Inmiddels is er een overheidscampagne gestart om deze maatregel meer bekendheid te geven. Deze zal tot eind januari te zien zijn op televisie en sociale media. In de campagne worden rokers doorverwezen naar de website www.ikstopnu.nl voor meer informatie. Onder het motto 'Stoppen met roken werkt aanstekelijk' worden rokers aangemoedigd een stoppoging te doen onder gedragsmatige begeleiding. Ook op Thuisarts.nl is veel informatie te vinden over stoppen met roken, waaronder een heldere keuzetabel en praktische video’s.