Wat is een keuzehulp?

Een keuzehulp is een hulpmiddel voor het Samen beslissen. Een keuzehulp laat in teksten, foto’s en films zien wat de mogelijke behandelingen zijn. Bij elke behandeling staan de voordelen en nadelen op een rij. De patiënten krijgen stellingen en vragen voorgelegd over dingen die essentieel zijn om te weten om een keuze te kunnen maken.

Aan het eind van elke keuzehulp zien patiënten hun antwoorden en de uitleg op een rij. Die kunnen ze met u als huisarts (of met de medisch-specialist) bespreken. En zo beslissen wat het beste bij ze past.

Waar staat een keuzehulp?

Voor een aantal aandoeningen zijn keuzehulpen ontwikkeld. Een keuzehulp staat bij het bijbehorende onderwerp op Thuisarts.nl. Wilt u zien welke keuzehulpen er allemaal zijn? Bekijk dan het totaal overzicht van alle keuzehulpen op Thuisarts.nl. 

Waarom een keuzehulp?

Een keuzehulp helpt bij het proces Samen beslissen. Samen beslissen neemt een belangrijke plaats in binnen de kernwaarden van de huisartsenzorg. Het NHG faciliteert Samen beslissen met keuzehulpen en keuzekaarten. In het H&W artikel van 14 november 2022 leest u hoe u keuzekaarten en keuzehulpen gebruikt in de spreekkamer.

Gebaseerd op richtlijnen, getest door patiënten

De nieuwe keuzehulpen zijn gemaakt door het NHG, de medisch-specialistische vereniging, de betreffende patiëntenverenigingen en Patiënten Federatie Nederland. Ze zijn gebaseerd op NHG-Standaarden en richtlijnen van medisch-specialisten.

Om te weten wat mensen belangrijk vinden bij hun keuze, heeft de PfN onderzoek gedaan onder de doelgroepen van de keuzehulpen. Daarnaast heeft de PfN de keuzehulpen getest bij de doelgroepen.

Meer informatie

Huisarts en wetenschap: Hoe gebruik je keuzekaarten en keuzehulpen in de spreekkamer?

Thuisarts.nl: Bekijk alle keuzehulpen