U bent hier

Dossier Pneumokokkenvaccinatie

Laatste aanpassing. 1 juni, 2021

Op deze pagina vindt u informatie om het pneumokokkenvaccinatieprogramma zo makkelijk mogelijk in uw huisartsenpraktijk uit te voeren.

Afgelopen jaar is het Nationaal Programma Pneumokokkenvaccinatie Volwassenen (NPPV) gestart. U heeft ruim 750.000 ouderen gevaccineerd tegen pneumokokken. Pneumokokkenvaccinatie verkleint de kans op een pneumokokkenpneumonie en invasieve pneumokokkenziekte (invasieve pneumonie, sepsis, meningitis).

De huidige coronacrisis bevestigt hoe belangrijk het is om goede vaccins te hebben tegen veelvoorkomende infectieziekten. Het beschermen van kwetsbare ouderen tegen influenza en pneumokokken blijft van belang. Niet alleen om ziekte en sterfte te voorkomen, maar ook om de druk op het gezondheidssysteem te verlagen.

NHG-Praktijkhandleiding Pneumokokkenvaccinatie

De NHG-Praktijkhandleiding Pneumokokkenvaccinatie biedt handvatten voor de organisatie van de pneumokokken-vaccinaties in de huisartsenpraktijk.

Overige documenten

Naast de NHG-Praktijkhandleiding Pneumokokkenvaccinatie zijn onderstaande documenten beschikbaar voor gebruik bij organisatie van de pneumokokkenvaccinatie:

Contact

Bij vragen over de bestelling van de pneumokokkenvaccins, de aflevering, declaratie en organisatie en uitvoering kunt u contact opnemen met Stichting Nationaal Programma Grieppreventie (SNPG) via: 0900 – 47 43 777 (10 cent per minuut) of pneumokokken@snpg.nl.

Bij huisartsgerelateerde medisch-inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met het NHG via: kenniscentrum@nhg.org.

Nieuws

1 juni, 2021
De COVID-19- vaccinatie vraagt momenteel nog veel aandacht in de praktijk. Daarnaast start binnenkort de campagne 2021 voor het Nationaal Programma Grieppreventie (NPG) en het Nationaal Programma...