U bent hier

Dossier Pneumokokkenvaccinatie

Laatste aanpassing. 9 februari, 2021

Jaarlijks vaccineren huisartsen ruim 3,2 miljoen mensen tegen griep. Daarnaast wordt dit jaar ook gestart met het Nationale Programma Pneumokokken Vaccinatie Volwassenen. Pneumokokkenvaccinatie verkleint de kans op een pneumokokkenpneumonie en invasieve pneumokokkenziekte (invasieve pneumonie, sepsis, meningitis).

De huidige coronacrisis bevestigt hoe belangrijk het is om goede vaccins te hebben tegen veelvoorkomende infectieziekten. Juist nu is het beschermen van onze kwetsbare ouderen tegen influenza en pneumokokken van belang. Niet alleen om ziekte en sterfte te voorkomen, maar ook om de druk op het gezondheidssysteem te verlagen.

COVID-19 heeft de afgelopen tijd veel van uw tijd en aanpassingsvermogen gevraagd en zal dat de komende maanden ook blijven doen. Wij kunnen ons voorstellen dat het nadenken over vaccinaties nu niet uw eerste prioriteit heeft. Op deze pagina vindt u alle informatie die u kan gebruiken om het pneumokokkenvaccinatieprogramma zo makkelijk mogelijk in uw huisartsenpraktijk uit te voeren.

Contact

Bij vragen over de bestelling van de pneumokokkenvaccins, de aflevering, declaratie en organisatie en uitvoering SNPG: 0900 – 47 43 777 (10 cent per minuut), e-mail: pneumokokken@snpg.nl.
Bij huisartsgerelateerde medisch-inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met het NHG via: kenniscentrum@nhg.org.

Nieuws

2 september, 2020
Hoe past u dit najaar de COVID-19 richtlijnen toe bij de organisatie van uw vaccinatiespreekuren tegen griep en pneumokokken? Eerder stelden wij het addendum ‘Organisatie van het vaccinatiespreekuur...