NHG-Formularium gebruiken

Het NHG-Formularium is geïntegreerd in 7 HIS-en. Voor NHG-leden is het ook gratis beschikbaar als naslagfunctie via Formularium.nhg.org en in de NHG Rx-app.

Snel en eenvoudig 

Met het NHG-Formularium stelt u snel en eenvoudig beleid op voor ruim 200 aandoeningen – gebaseerd op NHG-Richtlijnen zonder dat u de betreffende richtlijn hoeft op te zoeken.  

Altijd relevant

U werkt altijd persoonsgericht doordat het NHG-Formularium rekening houdt met patiëntkenmerken. U krijgt alleen adviezen die voor uw patiënt relevant zijn.   

Transparant 

U werkt zonder extra handelingen volgens uw beroepsstandaard. U handelt met de laatste wetenschappelijke inzichten, transparant en met oog voor lage kosten.  

Werk gemakkelijker

  • Tijdens consult niet meer zoeken in richtlijnen 

Met het NHG-Formularium bekijkt u snel welk middel 1e keus is en of er zaken zijn waar u rekening mee moet houden. Ook schrijft u gemakkelijk voor, met de juiste dosering. En bij een allergie of zwangerschap biedt het formularium een alternatief. Hierdoor hoeft u tijdens het consult niet te zoeken in richtlijnen of het farmacotherapeutisch kompas. 

  • Voorkom berekeningsfouten 

Het NHG-Formularium in het HIS houdt rekening met kenmerken van uw patiënt. Bij kinderen wordt de dosering direct aangepast en schrijft u precies voor wat er nodig is.  

  • Altijd actuele broninformatie  

Met ons formularium schrijft u voor volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, en dat staat al voor u klaar. 

NHG-Formularium wijzigingen

Ongeveer 5 keer per jaar wordt het NHG-Formularium geactualiseerd.

De actuele versie van het NHG-Formularium wordt opgenomen in de applicatie Prescriptor, in de NHG-Rx app (beide van Digitalis) en in het HIS (van Chipsoft). NHG-leden kunnen het NHG-Formularium direct online raadplegen.

De indicatie Enuresis nocturna is herzien naar aanleiding van de publicatie van de herziene NHG-Standaard Bedplassen. De indicatie heet nu ook Bedplassen.

Bij Diabetes Mellitus type 2 is het voorschrijven van een mix-insuline gebruiksvriendelijker gemaakt door de mix-insulines op sterkte in te delen.

NHG-leden hebben met hun HAweb-account toegang tot de Formularium Naslag. De hierboven beschreven herziene indicaties van deze update zijn:

In 2023 staan de volgende updates van het NHG-Formularium gepland:

  • week 25 (juni)
  • week 38 (september)
  • week 50 (december)