NHG-Formularium gebruiken

Het NHG-Formularium is geïntegreerd in 8 HIS-en.

Voor NHG-leden is het ook gratis beschikbaar als naslagfunctie via Formularium.nhg.org en in de NHG Rx-app.

Direct naar

 • Formularium.nhg.org: exclusief voor NHG-leden is ons formularium hier als naslagfunctie beschikbaar, (login als lid met uw HAweb.nl-account).  
 • Haal meer uit het NHG-Formularium: hier vindt u een toelichting op de verschillende presentatievormen van het NHG-Formularium.
 • Wijzigingen NHG-Formularium: bekijk welke updates zijn doorgevoerd. Ongeveer 5 keer per jaar wordt het NHG-Formularium geactualiseerd.

Waarom het NHG-Formularium?

Snel en eenvoudig 

Met het NHG-Formularium stelt u eenvoudig beleid op voor ruim 200 aandoeningen – gebaseerd op NHG-Richtlijnen zonder dat u de betreffende richtlijn hoeft op te zoeken.  

Altijd relevant

U werkt altijd persoonsgericht doordat het NHG-Formularium rekening houdt met patiëntkenmerken. U krijgt alleen adviezen die voor uw patiënt relevant zijn.   

Transparant 

U werkt zonder extra handelingen volgens uw beroepsstandaard. U handelt met de laatste wetenschappelijke inzichten, transparant en met oog voor lage kosten.  

Werk gemakkelijker

Tijdens consult niet meer zoeken in richtlijnen 

Met het NHG-Formularium bekijkt u snel welk middel 1e keus is en of er zaken zijn waar u rekening mee moet houden. Ook schrijft u gemakkelijk voor, met de juiste dosering. En bij een allergie of zwangerschap biedt het formularium een alternatief. Hierdoor hoeft u tijdens het consult niet te zoeken in richtlijnen of het farmacotherapeutisch kompas. 

Voorkom berekeningsfouten 

Het NHG-Formularium in het HIS houdt rekening met kenmerken van uw patiënt. Bij kinderen wordt de dosering direct aangepast en schrijft u precies voor wat er nodig is.  

Altijd actuele broninformatie  

Met ons formularium schrijft u voor volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, en dat staat al voor u klaar. 

Ik gebruik het NHG-Formularium, omdat het snel is met direct de juiste dosering en hoeveelheid. Ook wordt er met  patiëntkarakteristieken rekening gehouden. Hierdoor maak ik minder snel fouten. Verder hoef ik kinderdoseringen niet meer in alle haast zelf uit te rekenen, ideaal!

Irene Bos 
Huisarts in Doorn 

Tijdens mijn werk maak ik veel gebruik van het NHG-Formularium. Met een paar klikken heb je het juiste voorschrift. Dit bespaart veel tijd. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om met 1 klik achtergrondinformatie in te zien die van belang is bij het voorschrijven. Een heel fijn hulpmiddel tijdens het spreekuur!

Maud Visser 
Huisarts in Hoofddorp

NHG-Formularium wijzigingen

Ongeveer 5 keer per jaar wordt het NHG-Formularium geactualiseerd.

De actuele versie van het NHG-Formularium wordt opgenomen in de applicatie Prescriptor, in de NHG-Rx app (beide van Digitalis) en in het HIS (van Chipsoft). NHG-leden kunnen het NHG-Formularium direct online raadplegen.

De indicatie Epicondylitis is herzien naar aanleiding van de publicatie van de herziene NHG-Standaard Epicondylitis.  

Bij de indicatie Diarree (acute), therapieschema Giardia lamblia, zijn naar aanleiding van signalen uit de praktijk voor jonge kinderen voorschriften voor 1 dd metronidazolsuspensie (gedurende 3 dagen) toegevoegd, naast de bestaande voorschriften voor 3 dd gedurende 7-10 dagen. Deze optie was er niet vanwege de relatief grote hoeveelheden suspensie die het kind dan zou moeten innemen. Dit leverde echter inconsistentie op met de aanbevelingen over het medicamenteuze beleid in de NHG-Standaard Acute diarree (en het Kinderformularium).  

Bij de indicatie Obstipatie zijn de aantallen/hoeveelheden van orale medicatie op het recept verlaagd, naar aanleiding van signalen uit de praktijk waaruit bleek dat patiënten vaak de medicatie niet zo lang gebruiken.  

Aan de indicatie Mastitis puerperalis is op verzoek van gebruikers naast de ICPC W94 (Mastitis puerperalis) ook de ICPC X99 (andere ziektes geslachtsorganen/borsten vrouw) gekoppeld. Mastitis buiten de kraamperiode is hiervan een subcode. Hoewel de indicatie specifiek het beleid beschrijft bij mastitis puerperalis kan het in de praktijk handig zijn om deze indicatie ook te kunnen raadplegen bij mastitis buiten de kraamperiode. 

De ontbrekende geneesmiddelkeuzes voor transdermaal opioïd bij de indicaties Lage rugpijn, aspecifieke en Lumbosacraal radiculair syndroom zijn toegevoegd.  

Geneesmiddelinformatie in het NHG-Formularium 

Het NHG gaat minder geneesmiddelinformatie opnemen in het NHG-Formularium. Deze informatie is over het algemeen goed te vinden in het Farmacotherapeutisch Kompas. Veel huisartsen geven aan geneesmiddelinformatie daarin op te zoeken en niet in het NHG-Formularium. Het is arbeidsintensief en foutgevoelig om deze informatie in het NHG-Formularium te onderhouden. Daarom kiest het NHG er nu voor in het NHG-Formularium alleen nog specifieke informatie op te nemen.  

Informatie op basis waarvan de NHG-Standaard zich onderscheidt van het Farmacotherapeutisch Kompas blijft te vinden onder de kopjes Indicatiegebonden werkzaamheid, Indicatiegebonden aandachtspunten, en Aandachtspunten. 

Wat merkt u als huisarts? 

Onder de algemene “Aandachtspunten” wordt zo veel mogelijk verwezen naar het Farmacotherapeutisch Kompas.  

In deze update is geneesmiddelinformatie bij de volgende geneesmiddelgroepen opgeschoond:  

 • 5HT3-antagonisten 
 • alfablokkers 
 • alfareductaseremmers (5-alfa) 
 • vaatverwijders (huid) 
 • allylaminen  
 • amfetaminen 

Sinds de vorige update zijn de volgende NHG-Richtlijnen herzien: 

NHG-Standaarden: 

M68 Bacteriële huidinfecties juni 2024 Herziening Link 
M09 Otitis media acuta bij kinderen mei 2024 Herziening Link 
M111 COVID-19 mei 2024 Herziening Link 
M60 Epicondylitis april 2024 Herziening Link 

Daarnaast zijn er 16 nieuwe Thuisarts Situaties via een ICPC gekoppeld aan het NHG-Formularium.  

NHG-leden hebben met hun HAweb-account toegang tot de Formularium Naslag. De hierboven beschreven herziene indicaties van deze update zijn: 

In 2024 staan de volgende updates van het NHG-Formularium gepland in:

 • Week 38 (september)
 • Week 49 (december)