Preventie in de buurt
Laatste aanpassing. 16 april, 2021
Dit sluit aan bij de Toekomstvisie Huisartsenzorg 2022 “dat huisartsen, samen met andere partijen (GGD, gemeente) vorm geven aan wijkgebonden preventie, waarbij wordt afgesproken wie op welke wijze de meest effectieve rol kan spelen.”
Ervaringen en lessen uit het project Preventie in de Buurt 2016-2018
Het project Preventie in de Buurt (2014-2018) van RIVM Centrum Gezond Leven (CGL) en het NHG ondersteunt - professionals uit de huisartsenpraktijk, publieke gezondheid en sociaal domein bij wijkgerichte samenwerking.
In het e-magazine Samenwerken aan gezondheid in de wijk loont leest u meer over de ervaringen van deelnemers aan de 20 lokale werksessies, over de opbrengsten van het project, en de materialen die u kunt gebruiken voor de lokale samenwerking tussen professionals uit de huisartsenzorg, publieke gezondheidszorg en sociaal domein. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en video’s krijgt u een beeld van:
- kennis, voorbeelden en praktische tools, zoals een praktijkhandleiding en een e-learning voor huisartsenpraktijken
- lokale samenwerksessies: een toolkit om zelf een werksessie ‘Samenwerken in de Wijk’ te organiseren
- borgen in opleidingen en nascholing: meer aandacht voor preventie in de huisartsenopleidingen en opname van de materialen in de NHG-Nascholing
Voor huisartsen en praktijkondersteuners
Wilt u zelf aan de slag met wijkgerichte samenwerking? Dan kunt u gebruikmaken van de verschillende praktische tools voor samenwerking met andere professionals voor gezondheid en leefstijladvisering.
- NHG-Praktijkhandleiding Samenwerken aan gezondheid in de wijk: met praktische handvatten om samen te werken met en te verwijzen naar collega-professionals in het publieke en sociale domein
- Gratis PIN (e-learning) Samenwerken aan gezondheid in de wijk: kennis over preventie en leefstijladvisering, en inspirerende voorbeelden en films over hoe je vanuit de huisartsenpraktijk samenwerken aan gezondheid in de wijk kunt vormgeven
- Overzicht van online zelfhulp-leefstijlinterventies: met erkende leefstijlinterventies (apps, internetprogramma’s, cursussen) waarnaar je volwassen patiënten kunt verwijzen als ze willen werken aan een gezondere leefstijl
- Toolkit en format om een lokale samenwerkingssessie te organiseren
Meer weten over Preventie in de buurt?
Actuele info over Preventie in de Buurt is te vinden in het dossier Verbinden preventie, zorg en welzijn op de site van RIVM Centrum Gezond Leven. Hier staan ook de nieuwste praktijkvoorbeelden en materialen.
Meer informatie / overige materialen
- Korte film 'Huisarts en preventie' van Pim Assendelft, hoogleraar huisartsgeneeskunde.
- NHG-zorgmodules leefstijl, met richtlijnen over de advisering en begeleiding van patiënten over bewegen, gezonde voeding, alcohol en stoppen met roken.
- Infographic Gezonde Wijkaanpak; geeft in één oogopslag de belangrijkste onderdelen weer van de Gezonde Wijkaanpak. Deze helpt om met partners het samenwerkingsproces in de wijk vorm te geven.
- Patiënteninformatie op Thuisarts over gezonde leefstijl.
Contact
Huisartsen en praktijkmedewerkers kunnen met vragen en voor advies over Preventie in de buurt contact opnemen met Ton Drenthen, projectleider bij het NHG.
Meer informatie: kenniscentrum@nhg.org