U bent hier

Dossier Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Laatste aanpassing. 4 juli, 2022

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is een vijfjaarlijkse screening bij 30- tot en met 60-jarige vrouwen. Jaarlijks worden ongeveer 450.000 uitstrijkjes in de huisartspraktijk gemaakt na uitnodiging van de vrouw door de regionale screeningsorganisatie. Door middel van dit uitstrijkje worden cellen van de baarmoederhals verzameld. Het uitgestreken materiaal wordt eerst getest op de aanwezigheid van hoogrisico-HumaanPapillomavirus (hrHPV). Alleen als dit virus aangetoond is, worden de cellen in hetzelfde materiaal onderzocht op de aanwezigheid van (voorstadia van) baarmoederhalskanker.

Vrouwen die het lastig vinden om een uitstrijkje te laten maken en daarom niet zouden meedoen aan het bevolkingsonderzoek, kunnen een zelfafnameset aanvragen. Hiermee kan de vrouw thuis bij zichzelf materiaal afnemen. Als er hrHPV aangetoond wordt in de zelfafnameset, is er vervolgens een uitstrijkje nodig om de cellen van de baarmoederhals te kunnen beoordelen.

Vanaf 2009 wordt aan alle 12-jarige meisjes vaccinatie aangeboden tegen hrHPV-typen16 en 18, de typen die het vaakst baarmoederhalskanker veroorzaken. Vanaf 2021 zullen zowel meisjes als jongens op 9-jarige leeftijd gevaccineerd worden. HPV-vaccinatie is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Meer informatie

Meer informatie over de praktische uitvoering van het vernieuwde bevolkingsonderzoek:

Contact

Huisartsen en praktijkassistenten kunnen voor vragen over de uitvoering van het bevolkingsonderzoek in hun regio terecht bij de regionale screeningsorganisaties: www.bevolkingsonderzoeknederland.nl 

Voor meer informatie over medisch-inhoudelijke aspecten kunt u contact opnemen met het NHG.

Nascholing

 

Meer informatie: kenniscentrum@nhg.org

Nieuws

23 juni, 2022
Vanaf 23 juni is de herziene NHG-Praktijkhandleiding Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker beschikbaar. Zorgprofessionals in de huisartsenpraktijk vinden in deze handleiding ondersteuning bij alle...