U bent hier

Hoe verloopt vaccinatie volgens dit programma via de huisartsenpraktijk?

De gezondheidsraad heeft wegens de COVID-19 uitbraak geadviseerd om het programma dit jaar anders uit te voeren dan het oorspronkelijke design. Dit jaar worden alle 73- t/m 79- jarige opgeroepen voor vaccinatie. Welke gevolgen dat heeft voor het programma in komende jaren is nog niet duidelijk. Hierover zal de gezondheidsraad eind 2020 advies geven.
Het originele design was:
Bij de start van het programma in 2020 worden, naast alle mensen die in dat jaar 60 worden, ook mensen uit de oudere leeftijdscohorten (65,70 en 75 jaar) uitgenodigd, zodat deze kunnen instromen in het programma (zie [tabel 1]).

Na vijf jaar is iedereen uit de doelgroep van 60-75 jarigen één keer uitgenodigd, maar door de gefaseerde invoer zijn er mensen die pas na een aantal jaar een eerste uitnodiging ontvangen (maximaal na vier jaar). Bij patiënten die een medische indicatie hebben, zal per patiënt bekeken moeten worden of deze binnen het programma valt. Dit is afhankelijk van eerdere vaccinatie met dit vaccin en het moment van deze vaccinatie binnen het programma. Patiënten met een medische indicatie ontvangen voorafgaand aan het PPV23 eenmalig ook nog een ander vaccin tegen pneumokokken.

De organisatie van het pneumokokkenvaccinatieprogramma voor volwassenen kent veel overeenkomsten met het griepvaccinatieprogramma. Beide programma's kunnen gelijktijdig plaatsvinden in de huisartsenpraktijk.