U bent hier

Patiëntenvoorlichting

Het NHG vindt het belangrijk dat patiënten goede en betrouwbare voorlichting krijgen over ziekten en aandoeningen. Daarom maakt het NHG verschillende producten ter ondersteuning van de voorlichting door huisartsen, vóór, tijdens en na het consult. Deze producten sluiten aan op de wetenschappelijke richtlijnen voor huisartsen.

Thuisarts.nl

Thuisarts.nl is dé website waar alle publieks- en patiënteninformatie van het NHG is verzameld. Thuisarts.nl is er voor alle patiënten, gezond of ziek. Maar vooral is Thuisarts.nl bedoeld als ondersteuning van de voorlichting in de huisartsenpraktijk. Ook bevat Thuisarts.nl meer dan 100 Thuisarts.nl-filmpjes die meer uitleg geven over verschillende aandoeningen. Sinds de komst van Thuisarts.nl is het aantal telefonische en kortdurende consulten bij de huisarts gedaald is met 12 procent.

Geschreven vanuit vraag

Patiënten kunnen zelf, of samen met de assistente, de praktijkondersteuner of met u, hun huisarts, aan de slag met informatie over hun probleem of aandoening. Dit kan vóór, tijdens of na het consult. De teksten op Thuisarts.nl zijn geschreven vanuit de vraag (situatie) van de patiënt. Dit maakt ondersteuning bij de uitleg van de dokter nog meer ‘op maat’.

Informatie delen

Bijna alle huisartsen gebruiken Thuisarts.nl in de praktijk en waarderen dit. U kunt informatie op een Thuisarts.nl-pagina gemakkelijk mailen via de knop 'deel'. Ook kunt u via de knop 'reageer' uw opmerkingen en verbetersuggesties doorgeven. Heeft u meer opmerkingen, tips of suggesties voor nieuwe onderwerpen, gebruik dan bij voorkeur de reageerknop op Thuisarts.nl, of mail aan: info@thuisarts.nl.

Mijlpalen

Het succes van Thuisarts.nl blijkt uit de vele bezoekers (70.000-100.000 per dag), en de positieve reacties en verbetersuggesties die we regelmatig ontvangen. Thuisarts.nl viel ook regelmatig in de prijzen. Zo won Thuisarts.nl in 2013 de Innovatieprijs van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) voor ‘goed nieuws in de gezondheidszorg’. In 2015 won Thuisarts.nl de Health App Award voor beste en meest zinvolle medische app en de titel 'Populairste Website van het Jaar 2016 in de categorie Gezondheid' ontving Thuisarts.nl afgelopen december.

Toekomstplannen

Het NHG werkt continu aan de verbetering en doorontwikkeling van Thuisarts.nl. Binnenkort verschijnt een nieuwe versie van Thuisarts.nl. En er komt meer informatie over medisch-specialistische zorg en over ggz-onderwerpen. We breiden de informatie uit met keuzehulpen, met meer visuele ondersteuning zoals films en afbeeldingen. Ook ontplooien wij eHealth initiatieven. Zo blijft Thuisarts.nl dé medische informatiebron van Nederland en zo blijft Thuisarts.nl zich verbeteren! Voor u en uw patiënten!

 

3 goede vragen

Wat zijn mijn mogelijkheden?
Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
Wat betekent dat in mijn situatie?

Dit zijn de ‘3 goede vragen’. Ze zijn een eenvoudig toepasbare manier om praktisch invulling te geven aan persoonsgerichte zorg. Door gebruik van 3 goede vragen zijn patiënten bewuster dat ze mee mogen beslissen en dat er meer mogelijkheden zijn. Dit leidt tot efficiëntere consulten en meer therapietrouw.

Het beschikbaar maken van 3 goede vragen voor de huisartsenzorg is een project van projectpartners NHG, V&VN, InEen, LHV en Patiëntenfederatie Nederland. Om de toepassing voor u zo makkelijk mogelijk te maken hebben zij een implementatiekoffer ontwikkeld.  Deze bevat een handleiding, informatie en diverse communicatiematerialen, zoals een patiëntenfolder.