Snel naar

Roken

ToolToelichting
Zorgstandaard TabaksverslavingDe Zorgstandaard Tabaksverslaving beschrijft in de volle breedte de inhoud van de zorg voor mensen die roken: van adviseren, via motiveren, tot begeleiding. Het is een belangrijk instrument om te komen tot een uniforme en gecoördineerde aanpak voor het stoppen met roken in de zorgsector.  
RookstopzorgInitiatief vanuit het Trimbos instituut met handvatten om het gesprek over roken aan te gaan, toolkits voor in de wacht- en spreekkamer, scholingen en achtergrondinformatie over stoppen-met-rokenzorg. 
Rookvrije zorgIn het Nationaal Preventieakkoord is vastgelegd dat in 2030 de gehele zorg rookvrij is. De website Rookvrije Zorg biedt zorgprofessionals en – organisaties met een toolkit handvatten om een rookvrije werk- en behandelcultuur te realiseren.
Platform stoppen met rokenHet platform stoppen met roken is bedoeld om zorgprofessionals die zich bezighouden met stoppen met roken te ondersteunen. Op het platform kunnen professionals met elkaar kennis en (praktijk)ervaringen uitwisselen.
ToolToelichting
Thuisarts.nlAdviezen over stoppen met roken, afgestemd op mensen die gemotiveerd zijn om te stoppen, die dat overwegen of die al gestopt zijn. Deze informatie is gebaseerd op de NHG-Behandelrichtlijn Stoppen met roken.
www.ikstopnu.nlInformatie over stopmethoden en professionele begeleiding, nicotinevervangers, verschillende methoden van zelfhulp (zoals boeken, online cursussen en apps), informatie over ontwenningsverschijnselen en gedragsmatige verandering. Hier is ook een gratis Stoplijn en een chatfunctie beschikbaar.
www.rokeninfo.nl Achtergrondinformatie over feiten en cijfers omtrent roken in de Nederlandse populatie, risico’s rondom het gebruik van tabaks- en nicotineproducten, informatie over verslaving en begeleidingsvormen voor het stoppen met roken.
ToolToelichting
Zorgpad Stoppen met rokenBij het begeleiden van een patiënt tijdens het stoppen met roken biedt het zorgpad handvatten. Op de website staat een blauwdruk van het zorgpad met de stappen die je als zorgverlener met de patiënt doorloopt. Het is snel inzichtelijk in welke fase van de behandeling de patiënt zit, met daarbij verdere uitleg, informatie en materialen. Op de website vind je ook informatie over het zelf ontwikkelen van een (lokaal) zorgpad en inspirerende praktijkverhalen.
Rookvrije ouders
Verwijskaartjes spreekkamer
Je kunt (aanstaande) ouders die roken verwijzen naar of zelfs direct aanmelden bij Rookvrije Ouders van het Trimbos instituut. Na aanmelding wordt telefonisch contact opgenomen met de ouder(s) voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. De stoppen-met-rokenondersteuning bestaat uit telefonische coaching. Ook kun je via de site van het Trimbos gratis verwijskaartjes aanvragen voor in de spreekkamer.
Publiekscampagnes Stoptober en PUUR RookvrijJaarlijkse initiatieven waarin extra aandacht aan de gezondheidsvoordelen van het stoppen met roken wordt besteed en een moment wordt gecreëerd waarop mensen samen kunnen stoppen.

Voeding

ToolToelichting
Praatplaat gezonder etenHet voedingscentrum heeft een praatplaat ontwikkeld waarop een aantal ongezonde producten staan die veel gegeten worden. Hieruit kan de patiënt kiezen welke gewoonte hij wil veranderen. 
LeefstijlroerHet Leefstijlroer van Vereniging Arts en Leefstijl bevat algemene aanbevelingen over een gezonde leefstijl, waaronder eten. Deze aanbevelingen kunnen als inspiratie dienen om gezonder te eten. 
ToolToelichting
Zorgmodule Voeding (Artsenwijzer Diëtetiek) De artsenwijzer diëtetiek helpt bij het vaststellen van het zorgprofiel en laat zien of en wanneer een verwijzing naar een diëtist nodig is. Bij zorgprofiel 1 (zelfmanagement) staan bronnen die de patiënt kan gebruiken in zijn zelfmanagement. Bij zorgprofiel 2 (algemeen voedingsadvies) kan de arts algemene aandachtspunten vinden die relevant zijn bij de betreffende klacht of aandoening. 
Vind een diëtistDe zorgzoeker van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Hierin zijn ook aandachtsgebieden per diëtist opgenomen. 
Folder: Gezond eten en drinken: hoe doe je dat? In eenvoudige taal met veel plaatjes wordt uitgelegd hoe je gezonder kunt eten. Speciaal ontwikkeld door het Voedingscentrum voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. 
Folder ‘Eet je beter’ De stichting ‘Beter met Diabetes2’ heeft deze brochure samengesteld voor mensen met diabetes type 2, overgewicht of het metabool syndroom.  Het legt op een eenvoudige manier uit wat koolhydraten zijn, en waarom deze belangrijk zijn voor diabetes. De folder staat vol met afbeeldingen. 
Folder ‘Minder zout eten’ Te veel zout is de voedingsfactor met de meeste impact op de ziektelast in Nederland. In deze folder is te vinden hoeveel zout er in producten zit. Ook vind je tips om zoutgebruik te beperken. 
Website Voedingscentrum De website van het Voedingscentrum biedt informatie voor zorgprofessionals, studenten en consumenten. In het deel voor de professional is in de encyclopedie op eenvoudige wijze achtergrondinformatie te vinden. Verder zijn er factsheets, folders en andere tools te vinden. Ook zijn er wachtkamerfilmpjes beschikbaar. 
ToolToelichting
Thuisarts.nlOp thuisarts.nl zijn filmpjes en teksten te vinden over gezond eten voor kinderen en volwassenen. Ook staan er teksten specifiek voor diabetes en afvallen. 
Mijn Eetmeter (app)In deze app kun je een eetdagboek bijhouden. Er wordt gekeken in hoeverre de voeding voldoet aan de Schijf van Vijf, en hoeveel calorieën en voedingsstoffen ingenomen worden. De app geeft voedingsadvies: is de voeding volwaardig? Welke voedingsmiddelen kunnen ingeruild worden voor een gezondere variant? Ook zit er een beweegmeter in en een BMI-calculator.  
Kies ik gezond (app)Met de ‘kies ik gezond’-app kunnen producten gescand en vergeleken worden. De app doet suggesties voor gezondere keuzes. Ook kan de app gebruikt worden voor allergeeninformatie.  
Website Voedingscentrum
Webshop Voedingscentrum
Daarnaast is op de website van het Voedingscentrum algemene informatie voor patiënten en zorgverleners te vinden. In de bibliotheek kan o.a. per voedingsstof, maar ook per aandoening gezocht worden. Ook zijn er recepten en bespaartips te vinden. 
Voedingscentrum biedt eveneens geprinte materialen aan. De brochures zijn geschikt voor mensen met lagere gezondheidsvaardigheden (veel visueel materiaal).

Bibliotheek

Bekijk alle aanvullende leestips, achtergronden en brondocumenten voor dit hoofdstuk op de bibliotheekpagina.