Wie ben je?

Na een studie economie aan Tilburg University ben ik in 1985 in dienst getreden bij Shell. Na drie jaar in Rotterdam heb ik met mijn vrouw Laetitia dertien jaar in het buitenland (VK, Saoedi Arabië, Venezuela) gewoond en gewerkt. Gedurende die periode hebben we vier kinderen gekregen. In 2001 zijn we teruggekeerd in Nederland en ben ik als financieel directeur in dienst getreden van het Franse nutsbedrijf SUEZ.

Roland Wanders Lid Raad van Toezicht

Van 2006 tot 2016 ben ik financieel bestuurder geweest van de ANWB. Na de ANWB ben ik me gaan toeleggen op toezichthoudende functies bij zowel profit als not for profit organisaties. Daarnaast heb ik me omgeschoold tot eerstegraads docent economie. Ik heb de afgelopen jaren met veel plezier lesgegeven op middelbare scholen. 

In 2012 overleed mijn vrouw na een lang ziekbed. Sinds enkele jaren woon ik samen met mijn nieuwe partner Charlotte. Mijn kinderen zijn inmiddels volwassen en ik ben grootvader van een mooie kleindochter. In mijn vrije tijd geniet ik van reizen, concerten, films en een goed boek. Daarnaast ben ik een actieve sporter. Het liefst golfen, fietsen, skiën en wandelen.  

De leden en de medewerkers van het NHG kunnen trots zijn op dat wat het NHG heeft voortgebracht. Denk aan de richtlijnen en natuurlijk Thuisarts.nl. Activa die een grote maatschappelijke waarde hebben en gekoesterd moeten worden.

Waarom ben je toezichthouder van het NHG geworden? 

Ik heb het belang van goede gezondheidszorg van dichtbij meegemaakt. Een effectieve en betrokken huisartsenzorg staat aan de basis van deze zorg. Ik was dan ook meteen zeer geïnteresseerd toen ik in 2018 benaderd werd met de vraag of ik belangstelling had om toe te treden tot de Raad van Toezicht van het NHG. Inmiddels ben ik al een aantal jaren met veel plezier in functie. 

Mijn ervaring als bestuurder van de ANWB, de grootste vereniging van Nederland, komt daarbij goed van pas. Als voorzitter van de audit commissie gaat mijn speciale aandacht uit naar de financiële sturing van de organisatie. Ook voor een niet op winst gestuurde organisatie dient het belang van zijn eigenaren, de leden, behartigd te worden door een doelmatige aanwending van de beschikbare financiële middelen en het bewaken van de activa.