Wie ben je?

Marjolein Bouman
Marjolein Bouman

Ik ben als basisarts begonnen bij defensie. Een fantastische en zéér leerzame periode waar ik als algemeen militair arts de eerstelijnszorg leverde aan militairen, in 2007 een uitzending draaide in Afghanistan en eindigde als stafarts van het kennis- en trainingscentrum van de geneeskundige dienst. Nadat we 2 zonen kregen werd de behoefte aan regelmaat groter en koos ik voor het huisartsenvak.

In 2012 ben ik als waarnemer gestart in een huisartspraktijk in Hoorn. Ik combineerde dit tot eind 2020 met een baan als medisch adviseur voor een regionaal eerstelijns diagnostisch centrum. Nadat ik hiermee stopte ben ik, naast mijn werk in de reguliere huisartspraktijk, gaan werken als huisarts op een asielzoekerscentrum. Sinds november 2020 doe ik de huisartsopleiders-opleiding, een zeer waardevolle aanvulling op mijn huisartszijn.

Nu mijn zonen groter zijn, is regelmaat weer wat minder nodig en vul ik mijn vrije tijd graag met het klimmen van een berg of reageer ik op de pieper van de vrijwillige brandweer. Op rustiger dagen rommel ik in de tuin, lees ik een boek en geniet ik van activiteiten met eega en kinders.

Prettig om dicht bij het wetenschappelijke vuur van de
huisartsgeneeskunde te zitten en hieraan bij te dragen. Ik wil ook meer bekendheid in mijn regio.

Waarom ben je huisarts geworden?  

Door mijn brede interesse past dat vak me; ik ben een generalist. Eigenlijk vind ik veel te veel dingen leuk, dus ik wil het graag allemaal doen! Dat merk ik zowel thuis als op mijn werk. Ik vind de afwisseling tussen verschillende werkzaamheden fijn en zoek altijd naar een balans tussen het praktisch bezig zijn als huisarts en de beleidsmatige kant.

Waarom ben je lid geworden van de VR? 

Doordat ik zitting heb in de Verenigingsraad kan ik weer beleidsmatig bezig zijn. Heel prettig om via de Verenigingsraad dicht bij het wetenschappelijke vuur van de huisartsgeneeskunde te zitten en zo mijn bijdrage te leveren aan de medische inhoud van ons vak. Het houdt me scherp. Ik zou graag willen dat de Verenigingsraad betere bekendheid krijgt in de regio waar ik werk. Ik hoop zo de afstand tussen het NHG en de huisarts te verkleinen.

Waarvoor mogen collega’s jou benaderen?

Ik heb een brede interesse en heb zeker niet van alles verstand maar ben altijd bereid mee te denken met vraagstukken. Ik bedoel het niet badinerend, maar vertegenwoordig binnen de Verenigingsraad de gemiddelde huisarts die niet gepromoveerd is. Die rol vervul ik met verve en medewerkers van het NHG mogen mij dus altijd benaderen om te reflecteren op allerhande NHG kwesties. Het doel is uiteindelijk altijd om iets beter te maken dan het was. Heel fijn om daarbij betrokken te zijn!