U bent hier

Voorrang griepvaccins voor mensen met een medische indicatie en 70-plussers

27 oktober, 2020

De vraag naar griepvaccins bij huisartsen lijkt het aantal beschikbare griepvaccins te overstijgen. Daarom heeft staatssecretaris Blokhuis, na advies van het RIVM, besloten om gezonde mensen vanaf 60 tot en met 69 jaar te vragen nu niet in te gaan op de uitnodiging voor het griepvaccin. Zo kunnen in ieder geval de meest kwetsbare mensen een griepvaccin krijgen.

Dit is voor u een vervelende situatie. Om uw patiënten te informeren kunt u dit bericht plaatsen op uw praktijksite. Ook kunt u verwijzen naar de informatie op de website van het RIVM.

Prioriteren

Als u nog geen uitnodigingen heeft verstuurd dan is het verzoek om in eerste instantie alleen uitnodigingen te sturen naar de mensen met een medische indicatie en de 70+ers. Tijdens uw algemene vaccinatiespreekuur is het moeilijk om onderscheid te maken tussen de gezonde 60- tot en met 69-jarigen en de overige doelgroep. Wanneer mensen telefonisch contact opnemen voor het inplannen van een griepvaccinatie buiten uw vaccinatiespreekuur om, kunt u eenvoudiger prioriteit geven aan de mensen met medische indicatie en de 70+ers.

Bij vaccins over of tekort

Als u na het vaccineren van de mensen met een medische indicatie en mensen van 70 jaar en ouder nog vaccins over heeft, ga dan bij uw hagro na of er collega-praktijken zijn met tekorten.
Als er geen tekorten zijn binnen uw hagro voor deze groepen, is het verzoek om pas eind november de groep gezonde 60- tot en met 69-jarigen in te plannen voor vaccinatie. Tegen die tijd verwacht het RIVM een beter beeld te hebben van de landelijke situatie.

Meer informatie