U bent hier

Tijdelijke stop bevolkingsonderzoeken

18 maart, 2020

Vanwege de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) zet het RIVM, in opdracht van het ministerie van VWS, de bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker tijdelijk stop. Per direct worden er geen nieuwe uitnodigingen meer verstuurd. Dit heeft ook gevolgen voor de huisartsenpraktijk.

Door tijdelijk te stoppen krijgt de huisarts minder verzoeken voor het maken van een uitstrijkje. Het totaal aantal verwijzingen vanuit de bevolkingsonderzoeken neemt sterk af, waardoor er bij de ziekenhuizen capaciteit vrij komt voor de zorg rondom het coronavirus. Iedereen die al een uitnodiging heeft ontvangen voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker of darmkanker kan nog deelnemen. Voor het bevolkingsonderzoek borstkanker kunnen vrouwen met een uitnodiging geen borstfoto’s meer laten maken.

Wat betekent dit voor de huisarts?

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Omdat er vrouwen zijn met een bestaande uitnodiging kunnen huisartsen de aankomende periode nog wel verzoeken van vrouwen krijgen voor een uitstrijkje. U kunt zelf afwegen of de werkdruk in de huisartsenpraktijk het toelaat om hiervoor een afspraak te maken. Omdat er geen nieuwe uitnodigingen verstuurd worden, neemt het aantal uitstrijkjes langzaam af.

Vrouwen die in aanmerking komen voor een controle-onderzoek (6 maanden na een positieve HPV-test) of een uitstrijkje na een HPV-positieve zelfafnameset, blijven wel een uitnodiging ontvangen. Het is de bedoeling dat deze uitstrijkjes doorgang kunnen vinden. Dit gaat om kleine aantallen.

Bevolkingsonderzoek darmkanker
Ook voor het bevolkingsonderzoek darmkanker neemt het aantal verwijzingen af, omdat er geen uitnodigingen meer verstuurd worden.

Bevolkingsonderzoek borstkanker
Bij het bevolkingsonderzoek borstkanker zal het aantal verwijzingen sneller afnemen, omdat er met ingang van 16 maart geen borstfoto’s meer gemaakt worden. De screeningsorganisatie licht de vrouwen hierover telefonisch in.

Maatregelen gelden tot en met 6 april

Deze maatregelen duren in ieder geval tot en met 6 april 2020. Op basis van de ontwikkelingen rond het coronavirus wordt er in afstemming met de betrokken partijen zoals huisartsen, laboratoria en ziekenhuizen bekeken wanneer de bevolkingsonderzoeken weer kunnen starten.

Informatie op Thuisarts.nl

Geen uitnodigingen voor testen op borst-, darm- en baarmoederhalskanker