U bent hier

Themanummer H&W over 50 jaar huisartsopleiding

2 juli, 2021

De Nederlandse huisartsopleiding bestaat 50 jaar. Ter ere van deze mijlpaal brengen Huisarts en Wetenschap en Huisartsopleiding Nederland gezamenlijk een themanummer uit. Lourens Kooij, een van de eerste huisartsen die zich kwalificeerde in de huisartsopleiding, en aios Rick van Uum namen vandaag het eerste exemplaar in ontvangst.

Op de foto: De eerste exemplaren van het H&W-themanummer zijn vandaag door H&W-hoofdredacteur Gijs Baaten (midden) uitgereikt aan Lourens Kooij, een van de eerste huisartsen die de huisartsopleiding deed, en Rick van Uum, die bijna klaar is met de huisartsopleiding.

Verschillende perspectieven

Het themanummer brengt in beeld wat zo kenmerkend is aan de huisartsopleiding en wat het leren in de huisartsopleiding zo waardevol maakt. Verschillende perspectieven komen aan bod: onderwijskundig, filosofisch, organisatorisch, wetenschappelijk, praktisch, interprofessioneel, internationaal en uiteraard historisch. Naast terugblikken is er ook ruimte voor kijken naar de toekomst: wat en waar moet de huisartsopleiding vernieuwen, waar ontstaan kansrijke initiatieven?

Gebruik NHG-producten

De richtlijnen van het NHG spelen een belangrijke rol in de huisartsopleiding. Zij leggen de basis voor het worden van een goede huisarts. In 2014 kwamen het NHG, Huisartsopleiding Nederland, Schola Medica en SBOH overeen dat alle aiossen, docenten (verbonden aan de huisartsopleidingsinstituten) en huisartsen (werkzaam bij Huisartsopleiding Nederland) de beschikking hebben over alle digitale NHG-producten. E-learning (PIN’s), Thuisarts.nl en de richtlijnen van het NHG worden door deze groepen volop gebruikt, maar ook PraktijkWijzers, de TriageWijzer en instructiefilmpjes.

Meedenken over curriculum

Het NHG, de LHV en InEen denken graag mee over het curriculum van de huisartsopleiding, zo valt te lezen in een interview met de 3 voorzitters van deze organisaties. Er is dan ook regelmatig overleg met de huisartsopleidingen en Huisartsopleiding Nederland om dit vorm te geven.

Lees meer over 50 jaar huisartsopleiding in Nederland.