U bent hier

Behandelrichtlijn Hordeolum en chalazion

12 juli, 2017

Zowel een hordeolum (‘strontje’) als een chalazion verdwijnt vaak spontaan.Warme kompressen kunnen helpen om de klachten te verminderen en het genezingsproces bevorderen. Bij een hardnekkig chalazion heeft de patiënt de keuze tussen een corticosteroïdinjectie en incisie met curettage. De NHG-Behandelrichtlijn Hordeolum en chalazion vervangt de Farmacotherapeutische richtlijn Chalazion en hordeolum.

Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten uit de herziene Behandelrichtlijn Hordeolum en chalazion.

Behandelingsmogelijkheden hordeolum

Als de ontsteking langer dan twee weken duurt, er veel klachten zijn en de ontsteking niet lijkt te genezen, kan de patiënt gedurende twee weken lokaal chlooramfenicol proberen.

De behandelrichtlijn besteedt bij het onderdeel hordeolum in het bijzonder aandacht aan contactlensdragers. Vooral bij dragers van zachte contactlenzen bestaat de kans dat de contactlens of reinigingsvloeistof wordt besmet met de bacterie die het hordeolum veroorzaakt. Het risico bestaat dat de besmette contactlenzen na genezing van het hordeolum de cornea aantasten.

Behandelingsmogelijkheden chalazion

Mogelijk hebben bij een chalazion ooglidmassage en -hygiëne nut. Als een chalazion niet spontaan verdwijnt, kan de patiënt kiezen tussen een corticosteroïdinjectie en incisie met curettage. De behandelrichtlijn beschrijft de voor- en nadelen van beide behandelingsmogelijkheden, opdat de huisarts samen met de patiënt een afgewogen keuze kan maken.

Voor de huisarts die deze ingrepen zelf verricht bevat de behandelrichtlijn een bijlage met instructies hoe hij een corticosteroïdinjectie en incisie met curettage dient uit te voeren.

Thuisartsteksten

De Thuisarts.nl-teksten over hordeolum en chalazion zijn aangepast: