Belangrijkste aandachtspunten

  • De herziene richtlijn infectiepreventie staat op richtlijnen.nhg.org en heeft nu dezelfde structuur als de andere NHG-richtlijnen.
  • Volg ook bij een (mogelijke) infectie met Clostridioides difficile of norovirus de algemene aanbevelingen over handhygiëne; handdesinfectie heeft in de meeste situaties de voorkeur.
  • Door tegengestelde belangen van wettelijke verplichtingen bij de RI&E en de AVG is de minimumnorm aangepast: in plaats van dat de vaccinatiestatus van hepatitis B van medewerkers bekend moet zijn, ligt de nadruk nu op het informeren van medewerkers en eventuele vaccinaties aanbieden.

Herziening door NHG en KNOV

De praktijkorganisatorische richtlijn Infectiepreventie in de huisartsen- en verloskundigenpraktijk is herzien door het NHG en de KNOV. De richtlijn is inhoudelijk grotendeels ongewijzigd gebleven en de minimumnormen zijn behouden. Het algemene deel van de richtlijn is herzien door een werkgroep onder begeleiding van het NHG. Het onderdeel ‘Verloskundige handelingen’ is herzien door een KNOV-werkgroep, en bevat aanbevelingen voor de verloskundigenpraktijk en verloskundig actieve huisartsen.

Duurzaamheid en infectiepreventie

In de herziene richtlijn is meer aandacht voor duurzaamheid en belasting voor het milieu. Het maken van een juiste afweging is soms lastig, omdat maatregelen ter voorkoming van infecties strijdig kunnen zijn met duurzaamheid. Zo heeft herbruikbaar instrumentarium de voorkeur boven eenmalig gebruik, mits het reinigings-, desinfectie- en sterilisatieproces goed verloopt. Nieuw is de aanbeveling om niet-steriele handschoenen alleen te gebruiken bij specifiek beschreven indicaties. Zo wordt onder- en overmatig verbruik voorkomen.

Handhygiëne

Handdesinfectie met handalcohol of een ander handdesinfectiemiddel heeft in de meeste situaties de voorkeur boven handreiniging met water en zeep. Desinfectie is huidvriendelijker, duurzamer en meestal effectiever. Alleen bij zichtbare verontreiniging of na contact met lichaamsvloeistoffen of niet-intacte huid wordt handreiniging met water en zeep aanbevolen. Ook bij (mogelijke) Clostridioides difficile of norovirus kan nu de algemene aanbeveling voor handhygiëne gevolgd worden.

Wettelijke verplichtingen

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uit te voeren, waaronder een inventarisatie van de immuun- en vaccinatiestatus van medewerkers. Tegelijkertijd verbiedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) het registreren van gezondheidsgegevens van medewerkers. De minimumnorm in de richtlijn hierover is aangepast: in plaats van dat de vaccinatiestatus van hepatitis B bekend moet zijn, ligt de nadruk nu op het informeren van medewerkers en het aanbieden van vaccinatie.

Bekijk de herziene NHG E-learning Traumatische wonden en infectiepreventie

In deze e-learning fris je jouw kennis op over de behandeling van acute wonden en infectiepreventie. Ook leer je meer over het voorkómen van infecties in het algemeen en bij specifieke aandoeningen. Aan de hand van praktische casussen word je je meer bewust van je eigen handelen en toepassing van infectiepreventie in de praktijk.

Na het doornemen van deze e-learning:

  • weet je wanneer je traumatische wonden en bijtwonden primair kunt sluiten
  • weet je wanneer je bij acute wonden antibiotica moet voorschrijven
  • kun je een geïnfecteerde wond behandelen
  • weet je hoe je besmetting van patiënten voorkomt als je zelf een infectie hebt
  • ken je de adviezen over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen

Bekijk de NHG-Tabel Profylaxe in het HIS-Referentiemodel

Bekijk aansluitend ook NHG-Tabel 56: Profylaxe

De instructiefilms zijn exclusief te bekijken voor NHG-leden. Nog geen lid? Vind hier de informatie over het lidmaatschap.

Bekijk het overzicht met praktische producten bij de richtlijn.