Doel van bewustwordingscampagne 

Het Diabetes Fonds wil dat minder mensen diabetes type 2 ontwikkelen. Doel van de campagne is om elke Nederlander bewust te maken van de ernst van de ziekte en inzicht te krijgen in het persoonlijke risico op het ontwikkelen op diabetes type 2. Dit laatste wordt gedaan aan de hand van de (online) diabetesrisicotest.  

Na het invullen van de test kan het zijn dat het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 hoog is. In dat geval krijgt de respondent het advies om naar de huisarts te gaan. 

De diabetesrisicotest is te vinden op de website van Diabetes Fonds Diabetes-test:  

Heb je als huisarts of praktijkondersteuner ervaring met patiënten naar aanleiding van de risicotest en wil je die delen of heb je vragen of opmerkingen, neem dan contact op met teamcorporate@diabetesfonds.nl  

Gevalideerde handelingsperspectieven voor een gezondere leefstijl

Daarnaast gaat het Diabetes Fonds mensen helpen dat risico te verlagen. Door, op basis van de uitkomst van de risicotest, gevalideerde handelingsperspectieven voor een gezondere leefstijl aan te bieden op het gebied van voeding, beweging en ontspanning. 

Achtergrond 

Al 1,1 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2. En elke week krijgen 1.000 mensen de diagnose. Diabetes type 2 werd eerder een ouderdomsziekte genoemd, maar er komen steeds vaker kinderen en jongeren op het spreekuur. Zonder tegenmaatregelen krijgt 1 op de 3 Nederlanders van 45 jaar of ouder in de toekomst diabetes type 2. Een zorgwekkende ontwikkeling: in de helft van de gevallen leidt diabetes type 2 tot serieuze complicaties. Zoals hart- en vaatziekten, oogaandoeningen en nierschade. 

Meer informatie

De diabetesrisicotest is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van VUmc, Wageningen University & Research, UMC Groningen, RIVM en Maastricht UMC.