Deze versie sluit meer aan bij het werk van POH’s en geeft nog meer concrete tips voor effectieve communicatie en het ondersteunen van zelfmanagement, eenvoudig voorlichtingsmateriaal en beslishulpen. Nieuw is de aandacht voor de oorzaken en effecten van chronische stress door bijvoorbeeld financiële zorgen, en voor de samenwerking met het sociaal domein.

Kristel van Dijk, POH, vertelt waarom het boek van belang is voor praktijkondersteuners: “Iedereen is uniek en de zorg is geneigd om alles zeer talig aan te bieden. Dat past lang niet bij iedereen. Hoe je iemand wel goed bereikt? Dit fantastische boek is daar een bruikbaar hulpmiddel voor, zo wordt onze kennis weer aangescherpt!” 

Geschikt voor huisartsen en POH

Waar vind ik voorlichtingsmateriaal voor mensen die niet kunnen lezen en schrijven? Welke gevolgen heeft armoede voor de gezondheid? Hoe kan ik goed met vluchtelingen communiceren? Op dit soort vragen zijn de antwoorden moeilijk of niet te vinden in de gebruikelijke richtlijnen en medische handboeken. Dit boek geeft informatie en tips voor persoonsgerichte zorg in de huisartsenpraktijk voor écht iedereen.

  • Voorbeelden uit de praktijk van huisartsen, POH’s én patiënten
  • Informatie over voorlichtingsmaterialen
  • Adviezen voor de consultvoering
  • Inclusief online omgeving met alle up-to-date protocollen en bijlagen

Het boek is geschreven door huisartsen, aangevuld met de kennis van het Nederlands Huisartsen Genootschap en Pharos, het expertisecentrum gezondheidsverschillen.

In deze video vertellen Eldine Oosterberg (NHG) en Dicky Gingnagel (taalambassadeur bij Stichting ABC en Pharos) kort meer over het belang van persoonsgerichte zorg voor iedereen.

Bestel met ledenvoordeel

‘Persoonsgerichte zorg voor iedereen’

Met aandacht voor sociale omstandigheden en etnische diversiteit in de huisartsenpraktijk

Auteurs M.E.T.C. (Maria) van den Muijsenbergh en E. (Eldine) Oosterberg

Prijs NHG-leden: € 50

Prijs niet-leden: €71,43

Verkrijgbaar via de NHG-Winkel 

Tijdens een feestelijke boekpresentatie reikten de auteurs Eldine Oosterberg (NHG – foto: midden) en Maria van den Muijsenbergh (Pharos -foto: links) begin november het eerste exemplaar uit aan huisarts Shakib Sana (foto: rechts).