U vindt de NHG-Standaard Anticonceptie op de NHG-richtlijnenwebsite. 

Risico op expulsie spiraal bij gebruik menstruatiecups 
Er zijn sterke aanwijzingen voor een hoger risico op expulsie van spiralen bij vrouwen die menstruatiecups gebruiken. Steeds meer vrouwen gebruiken tegenwoordig menstruatiecups. Expulsie wordt niet altijd opgemerkt. Dit kan te verklaren zijn doordat de expulsie in eerste instantie partieel is, of doordat het spiraaltje verborgen zit in het menstruatiebloed in de cup. De potentiële gevolgen van (onopgemerkte) expulsie zijn groot. Om die reden is het advies opgenomen om vrouwen die kiezen voor een spiraal te informeren over dit verhoogde risico.  

Condoomgebruik na morning-afterpil 
Er wordt nu duidelijker onderscheid gemaakt tussen de situatie waarin de vrouw de pil gebruikt, en die waarin de vrouw geen pil gebruikt. Voor vrouwen die de pil gebruiken is het advies afhankelijk van de gebruikte morning-afterpil (MAP):  

  • MAP met levonorgestrel 
    Condoomgebruik tot de pil gedurende 7 dagen aaneengesloten is gebruikt. 
  • MAP met ulipristal 

Condoomgebruik tot de pil gedurende 14 dagen aaneengesloten is gebruikt (vanwege de mogelijke interactie tussen ulipristal en de pil).  
Dit advies wijkt enigszins af van het advies in de bijsluiter. Het gewijzigde advies is met de KNMP afgestemd, zodat vrouwen in de apotheek hetzelfde advies krijgen als van de huisarts. 

Nog geen herziening van beleid bij keuze hormoonspiraal 
Naar aanleiding van de recente discussie over de Levosert-hormoonspiraal kunnen we ons voorstellen dat huisartsen zich afvragen of het beleid bij keuze van een hormoonspiraal ook herzien is. Dit is niet het geval, aangezien de huidige herziening al in de afrondende fase verkeerde toen deze discussie op gang kwam. We beraden ons op korte termijn over het herzien van dit onderdeel van de standaard.   

Nieuw NHG-Registratieadvies Anticonceptie 
Kies voor de registratie van een episode anticonceptie een ICPC-code die past bij de anticonceptiemethode. U kunt de episode vervolgens wijzigen, afsluiten en heropenen, afhankelijk van de situatie. Zo behoudt u de historie van het anticonceptiegebruik.  

Aangepaste patiënteninformatie op Thuisarts.nl 
De informatie over spiraal en menstruatiecup is aangepast in deze situaties: 

Verder is de aangescherpte informatie over morning-afterpil en condooms aangepast in deze situatie: 

NHG E-learning Anticonceptie 
In de bestaande e-learning Anticonceptie zijn enkele kleine aanpassingen doorgevoerd met betrekking tot de morning-afterpil en menstruatiecups.  

FTO-modules