Esther van Osselen

Huisarts in Doorn

“Het is belangrijk dat we zelf regie houden”

De waarde van het NHG als genootschap is dat er één plek is waar alle kennis over huisartsenzorg bij elkaar komt. Waar we met z’n allen nadenken over wat het huisartsenvak is en wat het beste is voor onze patiënten. Het bestaan van het NHG heeft waarde voor alle huisartsen. Elke individuele huisarts heeft belang bij de producten en diensten die het NHG biedt. Ik denk dat alle huisartsen de wens zouden moet hebben om lid te zijn van het NHG.

Je kunt de richtlijnen niet voor een select groepje huisartsen maken, ze hebben maatschappelijke impact en beïnvloeden de verwachtingen die patiënten  van een huisarts hebben. We kunnen heel grote delen door de overheid laten  betalen, maar wie betaalt die bepaalt. Als huisartsen moeten wij het NHG met z’n allen in stand houden. Het is belangrijk dat we zelf regie houden. Eén van  de manieren waarop we dat kunnen doen, is door het ook zelf te financieren.

Huisartsen hebben de verantwoordelijkheid voor de basisgezondheidszorg voor de hele populatie. Het moet helder zijn waar onze verantwoordelijkheid begint en waar die stopt. We hebben het mooiste vak van de wereld, maar als niet  duidelijk is wat onze verantwoordelijkheid wel of niet is, gaan we kopje onder.