U bent hier

Winnaar H&W Casuïstiekprijs 2021

20 april, 2022

Huisarts Anke Steerneman heeft de Casuïstiekprijs 2021 van H&W gewonnen voor haar artikel over vroege symptomen van subacute endocarditis. Tijdens het NHG-Congres op 8 april in Den Bosch kreeg zij de prijs uitgereikt door hoofdredacteur Gijs Baaten.

Het artikel ‘Vroege symptomen van subacute endocarditis’ is een voorbeeld van echte casuïstiek, aldus de jury. ‘Je loopt ergens tegenaan en beschrijft je zoektocht, zodat iemand anders ervan kan leren.’ Belangrijkste boodschap uit het artikel is dat bij subacute endocarditis meestal de klassieke symptomen ontbreken, zoals koorts en een souffle. Niet goed te verklaren neurologische verschijnselen en verminderde inspanningstolerantie zijn reden om deze aandoening hoog in de differentiaaldiagnose te plaatsen.

Genomineerden

In totaal waren er twaalf casuïstiekartikelen uit 2021 geselecteerd. De andere genomineerden waren Rob van Kimmenaede en Nadja Busschers. Van Kimmenaede schrijft over ‘Rooie oortjes’, met als boodschap dat een pijnlijk rood oor niet altijd een cellulitis/erysipelas is. In het artikel van Busschers ‘Schokkend letsel na stroomstoot’ beschrijft zij dat elektrocutie ernstige letsels kan veroorzaken, zoals botbreuken, luxaties, neurologische en vaatschade.

De jury bestond uit Gijs Baaten, Just Eekhof en Mark van der Wel. De prijs bestaat uit een oorkonde en een cheque ter waarde van € 1000,-.