U bent hier

Waarschuwing voor medicatiebewakingssystemen die gebruik maken van de G-standaard

18 december, 2020

De beroepsvereniging van apothekers KNMP adviseert huisartsen het softwaresysteem te controleren op volledige bewaking van de interactie tussen chinolonen en ijzer en op drie QT-tijd-interacties. Deze waarschuwing geldt alleen voor huisartsen die een HIS gebruiken dat voor de medicatiebewaking gebruik maakt van de G-Standaard.

In de G-Standaard van december 2020 en januari 2021 is een fout in de medicatiebewaking ontdekt. Afhankelijk van de mate van implementatie van Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s) in het softwaresysteem kan de bewaking op de interactie chinolonen met ijzer en op drie QT-tijd-interacties onvolledig zijn.

Deze waarschuwing geldt niet voor huisartsen die gebruikmaken van Medicom omdat de medicatiebewaking in dat systeem niet gebaseerd is op de G-Standaard.

Softwaresysteem controleren

De KNMP adviseert om met twee testcasussen te testen of de medicatiebewaking in uw HIS volledig is. U kunt dit overleg met uw apotheker doen.


Constateert u bij de testcasus dat de medicatiebewaking op de interactie onvolledig is? Volg dan onderstaande adviezen:


Er is op 17 december 2020 een nieuwe versie van de bestanden uitgeleverd aan softwareleveranciers waarin de vier interactie MFB’s zijn hersteld. Wanneer uw softwareleveranciers deze nieuwe versie van de bestanden aan u uitlevert, zijn de problemen verholpen.