U bent hier

Vaccinaties met AstraZeneca-vaccin 2 weken gepauzeerd

15 maart, 2021

Zondagavond 14 maart kwam het bericht van VWS dat per direct het vaccineren met het COVID-19-vaccin van AstraZeneca is stopgezet. Het ministerie stelt dat dit besluit uit voorzorg is genomen. Na een spoedoverleg tussen LHV, InEen, SNPG en het NHG is de communicatie direct gestart. Er zijn verschillende klachten waarbij het voor u als huisarts verstandig is om deze goed te beoordelen. En zo nodig de patiënt in te sturen voor verder onderzoek. Deze informatie is gisteren op Thuisarts.nl geplaatst.

De kans bestaat dat u vragen krijgt van patiënten die gevaccineerd zijn of zouden gaan worden. De beschikbare informatie op Thuisarts.nl 'Ik denk erover om prikken tegen corona te halen' is aangepast aan de nieuwe situatie. U kunt patiënten hiernaar verwijzen. Patiënten vinden hier een overzicht met klachten waarbij zij contact op moeten nemen met hun huisarts. Zijn die klachten er niet? Dan hoeven zij de huisarts niet te bellen. Patiënten die bellen met vragen over hun vaccinatieoproep kunt u meedelen dat zij niet zelf een nieuwe afspraak hoeven te maken. Zij ontvangen een nieuwe uitnodiging voor een eerste of tweede prik.

Verder heeft het SNPG heeft een mailing uitgedaan naar alle praktijkhouders in Gelderland die net met de vaccinatie begonnen zijn en naar praktijkhouders in Utrecht en Flevoland, die deze week hun leveringen zouden ontvangen.

De LHV heeft de nodige informatie samengesteld en verstuurd aan de achterban omdat dit gevolgen heeft voor huisartsenpraktijken die vaccinaties met AstraZeneca gepland hebben staan.