U bent hier

Online NHG-Wetenschapsdag 2021: toepasbare kennis in 2 dagdelen

7 januari, 2021

Als huisartsen kunnen we niet zonder de wetenschap. Daarom zorgen we er als NHG voor dat we nuttig wetenschappelijk onderzoek naar de praktijk brengen. Dat doen we bijvoorbeeld door het organiseren van de NHG-Wetenschapsdag. Dit jaar organiseren wij, samen met de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht, de NHG-Wetenschapsdag op 5 en 11 februari in onze online omgeving. Inspirerend, leerzaam en gewoon vanaf huis of de praktijk.

Het centrale thema van de NHG-Wetenschapsdag is ‘Als we het nou eens samen doen’. Wat betekent dat? Voor onze rol als huisarts, voor ons wetenschappelijk onderzoek, voor onze manier van opleiden, voor de keuze voor een bepaalde methode en voor de vertaling naar de praktijk? Tijdens 2 sessies van 2 uur haalt u volop nieuwe kennis op én praktische toepassingen op basis van recent wetenschappelijk onderzoek.  

Interactieve programma’s

Naast boeiende keynotes op beide dagen zijn er ook korte Pecha Kucha’s, bijvoorbeeld over ‘Zorg op de juiste plek’ en ‘Duizeligheid’. Daarnaast kiest u zelf welke presentaties u graag wilt bijwonen. In totaal worden er 64 korte presentaties gegeven over uiteenlopende wetenschappelijke onderzoeken, die uiteraard allemaal de huisartsgeneeskunde raken.

Bekijk het overzicht met onderzoeken.

Keynote 5 februari

Het is tijd voor een nieuw ‘onderzoeksdesign’. Complexiteit is een typisch kenmerk van ons vakgebied. Onze traditionele, epidemiologische onderzoeksaanpak sluit die complexiteit zoveel mogelijk buiten, terwijl we dit liever willen meenemen. Aan de hand van voorbeelden laten Loes van Bokhoven en Henk Schers zien wat verbindingen tussen wetenschap en praktijk kunnen opleveren. En wat de implicaties zijn van een andere aanpak voor de bemensing van de onderzoeksgroepen.

Bekijk het programma van 5 februari.

Keynote 11 februari

Dr. Media brengt nuance en duiding bij medisch nieuws. Wat suggereert die krantenkop? Waar komt dit nieuws vandaan? Is dit echt nieuws? En wat kun je hier nu concreet mee? Tijs Stehmann en Lester du Perron laten verschillende (recente) voorbeelden zien waaruit blijkt dat er behoefte is aan nuancering bij wat de patiënt in de krant leest. En waar gaat het (nog meer) fout? Wat kun je als huisarts zelf doen? Hoe kun je het concreet maken voor je patiënt?

Bekijk het programma van 11 februari.

Meer informatie en aanmelden

NHG-leden, aios, aiotos, sprekers en studenten ontvangen een aantrekkelijke korting op de toegangsprijs. De webinars zijn geaccrediteerd voor huisartsen. Het is uiteraard ook mogelijk om later terug te kijken. Meer informatie over het precieze programma, de sprekers en de kosten vindt u op nhgwetenschapsdag.nl. Hier meldt u zich ook direct aan. Dit kan voor beide dagdelen óf een enkel dagdeel als dit beter past.