U bent hier

Nieuw op Thuisarts.nl: keuzekaarten om samen beslissen te stimuleren

20 juni, 2022

Welke methode past het beste bij uw patiënt die wil stoppen met roken? Welke opties zijn er als iemand misschien staar heeft? Om het gesprek over dit soort vragen te ondersteunen, ontwikkelt het NHG samen met medisch specialisten en patiëntenorganisaties keuzekaarten. De keuzekaarten geven een onafhankelijk overzicht van alle behandelingen en helpen patiënten en artsen om samen een weloverwogen keuze te maken voor de behandeling die het best past bij de patiënt. 49 keuzekaarten zijn vanaf nu beschikbaar op Thuisarts.nl.

Helemaal nieuw zijn de keuzekaarten niet: voorheen waren er voor huisartsen keuzetabellen, en werkten medisch specialisten met consultkaarten. Wel nieuw is dat wij samen verder gaan op Thuisarts.nl onder de naam keuzekaart. De keuzekaarten worden ontwikkeld op basis van de meest recente wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen en de informatiebehoefte van patiënten. Elke keuzekaart is te vinden bij de aandoening waar deze bij hoort. Voor een overzicht van alle keuzekaarten kijkt u op www.thuisarts.nl/keuzekaart.

Samen een weloverwogen keuze maken

Doordat bij elke mogelijkheid de voor- en nadelen worden besproken, wordt duidelijk wat belangrijk is voor de patiënt. Huisarts Lia Boelman geeft aan: ‘Ook mogelijkheden die op dit moment (nog) niet of niet meer aan de orde zijn, worden meegenomen, waardoor we geen opties over het hoofd zien.’ Een keuzekaart helpt om goed boven water te krijgen wat belangrijk is voor die ene patiënt. Samen maak je een weloverwogen keuze. Boelman: ‘En dat merk je daarna ook nog, doordat patiënten beter zijn geïnformeerd, zekerder zijn van hun besluit en later bijvoorbeeld ook minder vaak terugkomen met vragen of twijfels.’

Uit recent onderzoek naar het gebruikvan keuzekaartenin ziekenhuizen blijkt dat 88% van de artsen die hieraan deelnamen, het gebruik van keuzekaarten aanraden bij hun collega’s.