U bent hier

Nieuw: LESA Radiologische diagnostiek

25 mei, 2021

De landelijke eerstelijns samenwerkingsafspraken (LESA) Radiologische diagnostiek is een nieuw NHG-product. Het beschrijft afspraken tussen huisartsen en radiologen over de inzet van aanvullende beeldvormende diagnostiek. Het doel van de LESA is doelmatig gebruik van radiologische diagnostiek; door juiste diagnostiek bij de juiste indicatie te bevorderen en onnodige diagnostiek te voorkomen.

De nieuwe LESA Radiologische diagnostiek is toegankelijk en gemakkelijk te raadplegen op de NHG-richtlijnenwebsite. U vindt snel de kennis die u nodig heeft voor, tijdens en na uw consult. Vanuit de LESA is eenvoudig door te klikken naar onder andere relevante NHG-Standaarden en patiëntenvoorlichting op Thuisarts.nl.

Opbouw

De LESA beschrijft de algemene uitgangspunten over samenwerking en informatie-uitwisseling tussen huisartsen, radiologen en patiënten. Hierin zijn algemene gesprekspunten voor de regio opgenomen. Onder andere over de werkwijze, logistiek en zorgtrajecten. Verder is er algemene informatie over radiologisch onderzoek (röntgenfoto’s en echografisch onderzoek).

Er zijn 6 hoofdstukken waarin de indicaties en non-indicaties voor verschillende onderzoeken zijn samengevat. Daarbij wordt aangegeven welke informatie voor zowel huisarts als radioloog nodig is in de wederzijdse communicatie. Aan het eind van deze hoofdstukken is een overzicht van non-indicaties voor het betreffende beeldvormende onderzoek opgenomen.

De beschreven onderzoeken zijn:

  • echografie van het abdomen
  • echografie van wekedelenzwelling(en)
  • radiologische diagnostiek van de schouder
  • radiologische diagnostiek van de thorax
  • radiologische diagnostiek van de lumbale wervelkolom
  • radiologische diagnostiek van de knie

Totstandkoming

De werkgroep van de LESA bestond uit vertegenwoordigers van het NHG, de Nederlandse Vereniging van Radiologen (NVvR), de Federatie Medisch Coordinerende Centra (FMCC), de Medisch Diagnostische Centra (de SAN) en de Patientenfederatie. De Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS) en het NHG financierden dit project.

Thuisarts.nl 

Op Thuisarts.nl zijn 10 nieuwe teksten verschenen in aansluiting op deze LESAverdeeld over 3 onderwerpen:

Echo

MRI

 Röntgenfoto's:

E-learning

De e-learning Radiologische diagnostiek kunt u nu bestellen. Bij de e-learning ligt de nadruk op het echografisch onderzoek van het abdomen en het röntgenologisch onderzoek van de thorax en de wervelkolom. Daarnaast komen de overwegingen aan bod om aanvullend onderzoek achterwege te laten, bijvoorbeeld contra-indicaties of niet zinnige indicaties. Ook komen de belangrijkste knelpunten in de samenwerking tussen huisartsen en radiologen bij het aanvragen van radiologische diagnostiek aan de orde.

In H&W