U bent hier

Nieuw hulpmiddel bij keuze inhalator astma en COPD

16 september, 2021

Het NHG heeft tabellen ontwikkeld met een overzicht van inhalatoren voor volwassenen met astma en COPD. Deze tabellen vatten voor elke inhalator de belangrijkste kenmerken samen en zijn daarom te gebruiken als een hulpmiddel bij de keuze voor een inhalator in de eerste lijn. De tabellen zijn gebaseerd op aanbevelingen die in de NHG-Standaarden Astma bij volwassenen en COPD staan.

Het overzicht biedt per inhalator inzicht in:

  • uniformiteit (welke behandelstappen uit het stappenplan in de standaard zijn met dezelfde inhalator te doorlopen, in het geval dat klachten verergeren of verbeteren)
  • aanwezigheid van een dosisteller of -indicator
  • multidose- of unidose-systeem
  • advies om een voorzetkamer te gebruiken
  • aanwezigheid van milieubelastend broeikasgas
  • kosten van onderhoudsbehandeling

Inhalatorkenmerken samen afwegen

Deze kenmerken kunt u samen met de patiënt afwegen. Ook andere kenmerken bepalen het maken van een inhalatorkeuze. Bijvoorbeeld het aantal handelingen voor inhalatie, patiëntkenmerken en – voorkeuren en regionale afspraken.

U vindt de tabel met inhalatoren voor astma bij volwassenen in de rechterkolom naast de NHG-Standaard Astma bij volwassenen. De tabel met inhalatoren voor COPD vindt u in de rechterkolom naast de NHG-Standaard COPD.

Ontwikkeld door

De tabellen zijn ontwikkeld door een werkgroep waarin huisartsen, de CAHAG (kaderhuisartsen astma en COPD), de V&VN (praktijkondersteuners) en de NVALT (longartsen) vertegenwoordigd waren.

E-learnings

De NHG E-learnings Astma bij volwassenen en COPD vormen een handig hulpmiddel bij het kiezen van het type inhalatiemedicatie. De overzichtstabellen met inhalatoren kunt u hierbij gebruiken om tot een keuze te komen voor een type inhalator.