U bent hier

Niet-leverbaar jichtmedicijn benzbromaron tot medio 2024

14 november, 2022

Benzbromaron 100 mg wordt in de NHG-Standaard Artritis genoemd als alternatief bij onvoldoende effect of onaanvaardbare bijwerkingen van urinezuurverlagende therapie met allopurinol. Benzbromaron is niet leverbaar door een tekort aan de grondstof. Naar verwachting duurt het tekort in ieder geval tot half 2024. Ons advies is om patiënten die ingesteld zijn op benzbromaron te verwijzen naar de reumatoloog.

Door een tekort aan de grondstof kan het medicijn niet geproduceerd worden. De fabrikant is op zoek naar een nieuwe grondstofleverancier om de productie te kunnen hervatten. Importeren van benzbromaron uit andere landen is helaas niet mogelijk.

Meestal wordt benzbromaron door of in overleg met de reumatoloog voorgeschreven. Huisartsen hebben minder ervaring met behandeling en noodzakelijke controles. De huisarts kan het middel in overleg met de reumatoloog wel herhalen. Ons advies is om patiënten die ingesteld zijn op benzbromaron te verwijzen naar de reumatoloog.

Alternatief NVR: probenecide

De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) adviseert het medicijn probenecide als alternatief. Probenecide is opgenomen in de Richtlijn Jicht van de NVR. Probenecide (tabletten van 500 mg) zijn niet geregistreerd in Nederland. Alleen in gevallen van medische noodzaak kan probenecide via een artsenverklaring in Nederland geïmporteerd worden. Een aanvraag voor levering op artsenverklaring gaat via de website van IGJ.