U bent hier

NHG-Wetenschapsprijs uitgereikt aan Carmen Erkelens

11 november, 2021

Dit jaar is alweer de vierde NHG-Wetenschapsprijs uitgereikt. Carmen Erkelens (huisarts in opleiding) won de prijs met haar innovatieve onderzoek naar gemist acuut coronair syndroom (ACS) bij triage op de huisartsenpost. Erkelens won ook de BJGP International Research Award 2020 van de British Journal of General Practice Research Conference.

H&W-hoofdredacteur Gijs Baaten ging op bezoek bij Carmen om de prijs persoonlijk te overhandigen.

“Het artikel van Carmen en haar collega’s is een prachtig voorbeeld van origineel, relevant en goed uitgevoerd onderzoek. Hoewel calamiteiten tijdens triage van ACS gelukkig niet vaak voorkomen, is de afweging pluis/niet pluis voor elke huisarts dagelijkse kost, waarbij de vraag ‘mis ik iets’ door menig hoofd zal gaan. Goed dus om dit uit te zoeken” aldus Gijs Baaten.

Onderdeel van de prijs is deelname aan het (online) congres van de North American Primary Care Research Group.

Over de NHG-Wetenschapsprijs

De NHG-Wetenschapsprijs is een prijs voor huisartsen die voorlopers zijn in innovatieve en toepasbare wetenschap. De prijs wordt uitgereikt voor het beste internationaal gepubliceerde artikel met een huisarts als eerste auteur. Alle universiteiten, evenals het Nivel, IQ-Healthcare en Tranzo, mogen ieder 1 internationale publicatie uit de afgelopen 12 maanden inzenden.

Bij de beoordeling van de artikelen let de jury onder andere op:

  • originaliteit van de vraagstelling
  • relevantie van de beantwoording voor de praktijkvoering en/of medisch handelen van de Nederlandse huisarts
  • gebruikte methoden
  • uitvoering van het onderzoek

Lees ook