U bent hier

NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 aangepast

NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 aangepast

2 juni, 2021

In deze vierde revisie zijn de adviezen over de niet-medicamenteuze behandeling herzien. Ook is de bestaande e-learning over dit onderwerp gedeeltelijk herzien, evenals de e-learning Voeding in de spreekkamer. Op Thuisarts.nl is een nieuwe tekst verschenen en zijn de bestaande teksten over diabetes type 2 geactualiseerd.

In de NHG-Standaard Diabetes Mellitus type 2 zijn de adviezen voor mensen met diabetes aangepast voor wat betreft het stoppen met roken, voldoende bewegen, gezonde voeding en bij een verhoogd BMI afvallen. Vooral bij mensen zonder klachten kan het effect van meer bewegen en gewichtsreductie op de glucoseregulatie een aantal maanden worden afgewacht, alvorens met medicatie te beginnen.

Herziene e-learnings  

De herziening van het niet-medicamenteuze beleid in de standaard, heeft ook tot een gedeeltelijke herziening van de e-learning Diabetes mellitus type 2 geleid. Zo is het onderdeel ‘de behandeling’ volledig geactualiseerd, is de informatie over bloeddrukstreefwaarden aangepast en is het deel over voetonderzoek aangepast op basis van de meest recente werkbeschrijving. De e-learning behandelt de diagnostiek en het beleid bij patiënten met diabetes mellitus type 2 zoals u ze in de spreekkamer of op de huisartsenpost kunt tegenkomen.   


Ook de e-learning Voeding in de spreekkamer wordt aangepast vanwege de wijzigingen in de standaard, vanaf 4 juni is deze e-learning opnieuw beschikbaar. De e-learning gaat in op voedingsadviezen bij een aantal medische problemen: hoge bloeddruk, diabetes mellitus type 2, gewichtsverlies bij ouderen en kinderen met overgewicht. Beide e-learnings zijn opnieuw geaccrediteerd en daardoor ook opnieuw te maken voor abonnees van onze digitale nascholing. U kunt de e-learnings ook los bestellen, NHG-leden ontvangen 30% korting op de aanschafprijs.

Thuisarts.nl 

De patiënteninformatie over Diabetes type 2 op Thuisarts.nl is aangevuld met 1 nieuwe tekst:   

Daarnaast zijn de volgende teksten geactualiseerd: