U bent hier

NHG-Standaard Atriumfibrilleren (tweede herziening)

31 juli, 2013

De standaard Atriumfibrilleren hanteert een nieuwe score voor de inschatting van het risico op een CVA. Bij vrijwel alle patiënten ouder dan 65 jaar met boezemfibrilleren zijn orale anticoagulantia geïndiceerd. De voorlichtingsteksten over Atriumfibrilleren op Thuisarts.nl zijn ook aangepast en aangevuld met nieuwe situaties over hartkloppingen en hartritmestoornis.

Belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige standaard zijn:

  • Het risico op een ischemisch CVA bij patiënten met atriumfibrilleren wordt bepaald op basis van een nieuwe risicoscore (CHA2DS2-VASc).
  • Bij vrijwel alle patiënten ouder dan 65 jaar met atriumfibrilleren zijn orale anticoagulantia geïndiceerd; alleen bij mannen jonger dan 75 jaar en zonder cardiovasculaire comorbiditeit is antitrombotische medicatie niet noodzakelijk.
  • Ter preventie van een trombo-embolie bij atriumfibrilleren is acetylsalicylzuur alleen nog geïncideerd bij een contra-indicatie voor orale anticoagulantia.
  • De standaard beschrijft de, overigens beperkte, plaats van de nieuwe orale anticoagulantia (NOAC’s) bij de preventie van een ischemisch CVA.
  • De streefwaarde van de ventrikelfrequentie in rust is verhoogd van maximaal 90 naar maximaal 110 slagen per minuut.

Ga verder naar de NHG-Standaard Atriumfibrilleren

Nieuwe voorlichtingsteksten op Thuisarts.nl

Naar aanleiding van de herziene Standaard is het onderwerp Atriumfibrilleren op Thuisarts.nl aangepast en aangevuld met nieuwe situaties over de onderwerpen Hartkloppingen en Hartritmestoornis:

Thuisarts.nl voorlichtingsteksten over Atriumfibrilleren:

Scholing over Atriumfibrilleren

Graag attenderen wij u op de StiP-Cursus Atriumfibrilleren die het NHG in samenwerking met een regionale partner en/of met open inschrijving organiseert. Wilt u zich laten plaatsen op de wachtlijst of informatie ontvangen over organisatie van deze cursus in uw regio, neem dan contact op met NHG-Scholing via info@nhgscholing.nl.

Klik hier voor meer informatie over deze StiP-cursus.

Ook is er een digitaal Programma voor Individuele Nascholing (PIN) over Atriumfibrilleren beschikbaar. Deze e-learning is geaccrediteerd voor 2 uur en kost €35,- voor NHG-leden. U kunt deze PIN hier bestellen.