U bent hier

NHG en LHV op één lijn voor PBM

25 maart, 2020

De laatste dagen bereiken ons diverse signalen van huisartsen dat er onduidelijkheid is over het beleid van het NHG en de LHV ten aanzien van de persoonlijke beschermingsmaterialen (PBM), en met name de mondmaskers. Blijkbaar is daar onbedoeld ruis ontstaan: zowel NHG als LHV hebben zich vanaf het begin van de coronacrisis hard gemaakt voor de beschikbaarheid van de beste beschermingsmaterialen voor huisartsen en doen dat nog steeds onverminderd. Graag nemen wij de mogelijke onduidelijkheid daarover weg.

Voor het gebruik van PBM hanteert het NHG de eigen richtlijn Infectiepreventie in de huisarts- en verloskundigen praktijk en volgt daarnaast de specifieke adviezen van het RIVM over COVID-19. Als het gaat om beschermingsmaterialen vindt het NHG samen met de LHV dat de werkzaamheden door huisartsen zo veilig mogelijk moeten kunnen worden gedaan, met de best mogelijke hulpmiddelen. Huisartsen en medewerkers in de huisartspraktijk moeten net zo goed beschermd worden als ziekenhuismedewerkers.
We verwachten donderdag 26 maart een aangepaste sectorspecifieke richtlijn over de PBM van het RIVM.

Ons advies

  • Een afschaling naar chirurgische mondneusmaskers volgens de richtlijn van het RIVM is niet de beste en meest wenselijke oplossing, maar second best in een noodgedwongen situatie waarin er tekorten zijn aan FFP1- en FFP2-mondmaskers. Ons uitgangspunt is dat huisartsen gebruikmaken van een FFP1-masker, tenzij deze mondmaskers er niet meer zijn en niet meer elders verkrijgbaar zijn.
  • Over de toepassing en gebruik van chirurgische mondneusmaskers, staan er op de website van het NHG de nodige adviezen. Bij het gebruik van een chirurgisch mondmasker draagt ook de patiënt een dergelijk masker als hij/zij hoest om de huisarts extra te beschermen tegen besmetting.

Voldoende middelen
LHV en NHG doen er nog steeds alles aan om te zorgen dat huisartsen op korte en langere termijn voldoende, noodzakelijke beschermingsmiddelen van het juiste beschermingsniveau tot hun beschikking hebben.

Meer informatie
Ook in het webinar van LHV, NHG en Medische Scholing op donderdag 26 maart krijgt u informatie over toepassing en gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.