U bent hier

Morfine, dexamfetamine en medicinale cannabis in het verkeer

7 januari, 2022

Rijksoverheid.nl beschrijft wat patiënten die morfine, dexamfetamine of medicinale cannabis op recept gebruiken volgens de wet wél en níet mogen bij verkeersdeelname. Dat wijkt namelijk af van het KNMP-advies voor deze middelen met betrekking tot de rijvaardigheid. De rijksoverheid licht toe hoe de politie en het OM hier in de praktijk mee omgaan. Huisartsen kunnen hier hun patiënten over informeren.

U kunt uw patiënten hierop wijzen tijdens de geneesmiddelkeuze en de voorlichting bij morfine, dexamfetamine en medicinale cannabis. Ook als het geneesmiddel volgens doktersvoorschrift is gebruikt, kan de hoeveelheid in het bloed namelijk boven de wettelijk toegestane grenswaarde uitkomen. Dat zou betekenen dat patiënten strafbaar zijn als ze bijvoorbeeld autorijden of fietsen. Rijksoverheid.nl licht nu toe hoe de politie en het OM in de praktijk omgaan met morfine, dexamfetamine en medicinale cannabis en verkeersdeelname. Dit is belangrijke informatie voor patiënten die deze middelen op recept gebruiken.

Goede informatievoorziening en samen beslissen

Huisartsen overleggen met hun patiënten al over de behandelingsmogelijkheden en over mogelijke bijwerkingen en het effect op de rijvaardigheid van medicijnen. Deze gesprekken kunnen voor u een logisch moment zijn om patiënten die morfine, dexamfetamine of medicinale cannabis krijgen voorgeschreven, ook te wijzen op de toelichting op Rijksoverheid.nl/medicijnenverkeer. Goede informatievoorziening stelt patiënten in staat om inhoudelijk mee te denken bij samen beslissen. Zo zou iemand die voor werk of privé volledig afhankelijk is van autorijden of fietsen om alternatieve medicatiemogelijkheden kunnen vragen. Daarnaast voorkomt goede informatievoorziening dat patiënten voor onprettige verrassingen komen te staan in hun dagelijks leven.

NHG E-learnings

In de e-learning Angst en depressie komt verkeersveiligheid bij het gebruik van verschillende antidepressiva uitgebreid aan de orde. In de e-learning Pijn wordt de rijvaardigheid bij het gebruik van morfine en tramadol behandeld.

Patiënteninformatie op Thuisarts.nl

De tekst over medicijnen en verkeer op Thuisarts.nl is aangepast:

Materialen van het IVM

Het IVM heeft voor huisartsen en apothekers een toolkit klaar staan met daarin o.a.:

Deze materialen zijn kosteloos te downloaden dan wel te bestellen vanuit de toolkit voor zorgverleners op rijveiligmetmedicijnen.nl.

Meer informatie

Zie de informatie over medicijn- en drugsgebruik in het verkeer op de website van de Rijksoverheid:

Bekijk voor meer informatie over medicatiegebruik en verkeersdeelname ook de website van het IVM www.rijveiligmetmedicijnen.nl.

De Landelijke Eerstelijns Samenwerkingsafspraak (LESA) Geneesmiddelen en Verkeersveiligheid geeft aanbevelingen voor het maken van afspraken tussen huisartsen en apothekers over het geven van informatie bij het voorschrijven en verstrekken van geneesmiddelen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.