U bent hier

Keuzetabel Artrose in de knie - samen beslissen

twee oudere mensen doen een wandeling

29 oktober, 2020

Op Thuisarts.nl is de keuzetabel ‘Behandelingen bij artrose in de knie’ gepubliceerd. De tabel is geschikt zowel voor huisartsen als patiënten en geeft een overzicht van mogelijke behandelingen. Een handig hulpmiddel om te praten over de gewenste behandeling(en) bij artrose in de knie.

Een keuzetabel is een handig hulpmiddel om de voor de patiënt vaak ingewikkelde materie op een eenvoudige manier uit te leggen. Het is hiermee een belangrijk onderdeel van het proces van samen beslissen.

Gesprek over best passende behandeling

In de keuzetabel Behandelingen bij artrose in de knie staan de verschillende mogelijkheden van behandeling afgezet tegen verschillende vragen. In de keuzetabel zijn directe links opgenomen naar Thuisarts-teksten en -video’s over artrose, afvallen en oefenadviezen. Aan de hand van de tabel bespreken patiënt en behandelaar (huisarts, fysiotherapeut of orthopeed) welke behandeling het beste bij de behoeften, mogelijkheden en wensen van de patiënt past. Dat kan ook een combinatie van behandelingen zijn. 

Multidisciplinair

Met subsidie van ZonMw en in samenwerking met Patiëntfederatie Nederland, orthopeden (NOV) en fysiotherapeuten (KNGF) is een bestaande Consultkaart knieartrose (van Patiëntfederatie Nederland en NOV) nu aangepast voor gebruik in de eerste én tweede lijn. Daarmee is het een multidisciplinair bruikbare keuzetabel.

Meer informatie

De keuzetabel is opgenomen in de Thuisarts-tekst Ik heb artrose in de knie en in het NHG-Dossier Persoonsgerichte zorg. De keuzetabel is ook vindbaar vanuit de NHG-Standaard Niet-traumatische knieklachten.