U bent hier

Kanker en indicatie voor vaccinatie

4 mei, 2021

Diverse patiëntenorganisaties hebben patiënten geattendeerd op de mogelijkheid dat zij met voorrang een COVID-vaccinatie kunnen vragen bij de huisarts. Hierbij is de nuance in het selecteren niet altijd duidelijk geweest. Er zit namelijk verschil bij het indiceren tussen actieve behandeling voor kanker - waardoor er een verminderde afweer is zoals bijvoorbeeld bij chemo- of radiotherapie - en ooit kanker gehad hebben.

In aanmerking komen voor griepvaccinatie en ook daadwerkelijk uit de HIS-selectie komen, zijn twee verschillende dingen. De HIS-selectie geeft zowel fout-positieven (bijvoorbeeld mensen met een milde astma, die geen indicatie voor griep- en COVID-vaccinatie hebben), als vals-negatieven (mensen die ten onrechte NIET uit de selectie komen, bijvoorbeeld doordat ze een zeldzaam ziektebeeld hebben). Als huisarts kunt u benaderd worden door uw patiënt waarbij u zelf een inschatting kunt maken of de betreffende patiënt een verhoogd risico op een ernstig beloop heeft bij een COVID-infectie.

Heeft u uw selectie al aangeleverd bij DMDR? Het RIVM heeft een werkinstructie gemaakt hoe u patiënten die wel een indicatie voor vaccinatie hebben, maar niet uit de automatische selectie komen, handmatig kunt aanmelden bij DMDR.

U kunt ook zelf uw patiënt een uitnodiging sturen. Naar verwachting rond 14 mei staat in uw HIS een uitnodigingsbrief die u kunt gebruiken. Als u deze stuurt aan uw patiënt, kan deze alsnog met voorrang worden gevaccineerd als deze een afspraak maakt voor 18 mei. Een patiënt die na 18 mei een afspraak maakt, gaat niet meer via de voorrangsprocedure maar op volgorde van beschikbaarheid.

Moet u uw selectie nog aanmelden bij DMDR?

Overzicht oncologische patiënten griepprikpopulatie

De oncologische patiënten die in aanmerking komen bij de selectie van de griepprikpopulatie zijn beschreven in de NHG-griephandleiding.