U bent hier

Informatie over trombocytopenie na COVID-vaccinatie

23 april, 2021

Op 7 april 2021 heeft de European Medicines Agency's (EMA) geconcludeerd dat er een causaal verband is tussen het COVID-19-vaccin AstraZeneca (Vaxzevria) en de ontwikkeling van de zeldzame bijwerking Vaccine-Induced Prothrombotic Immune Thrombocytopenia (VIPIT). Dit syndroom betreft een zeldzame combinatie van ernstige trombose en trombocytopenie. Op 20 april maakte de EMA bekend dat eenzelfde bijwerking is geconstateerd bij het COVID-19-vaccin van Janssen. Het NHG geeft informatie over VIPIT en hoe u kunt handelen.

VIPIT staat voor Vaccine-Induced Prothrombotic Immune Thrombocytopenia, ook wel Vaccine-Induced Immune Thrombotic Thrombocytopenia (VITT) genoemd. Dit syndroom betreft een zeldzame combinatie van ernstige trombose en trombocytopenie. 

Hoe te handelen bij Trombose en/of trombocytopenie 

In het document ‘Trombose en/of trombocytopenie na toediening COVID-19-vaccin’ vindt u informatie over deze zeer zeldzame bijwerking en hoe te handelen bij (vermoeden van) trombocytopenie met of zonder trombose in de periode na COVID-19-vaccinatie.