U bent hier

Hulpmiddel om geweldspatronen binnen gezinnen te herkennen

21 mei, 2021

In ‘Kwestie van lange adem’, een grootschalig onderzoek naar huiselijk geweld en kindermishandeling, zijn patronen achter het gezinsgeweld geanalyseerd. Hieruit kwamen 5 herkenbare gezinsprofielen. Het herkennen van deze profielen helpt bij het begrijpen van wat er speelt in het gezin en uiteindelijk welke hulp nodig is. Stichting Augeo bracht hier een speciaal magazine over uit.

Het Verwey-Jonker Instituut deed onderzoek naar de aanpak van kindermishandeling en partnergeweld bij gezinnen die gemeld waren bij Veilig Thuis.  

Magazine Gezinsprofielen

Om professionals, die werken met gezinnen waar geweld speelt, te helpen bij de analyse van het geweld en de geweldspatronen heeft Stichting Augeo een speciaal (online) magazine uitgebracht. Hiervoor gebruikte zij gegevens uit het bovengenoemde onderzoek en is het geweld in de betrokken gezinnen onder de loep genomen.

Hoewel elk gezin uniek is, zijn er 5 verschillende gezinsprofielen te onderscheiden met elk een andere problematiek. Deze profielen helpen bij het in kaart brengen van het geweld. Het herkennen (of uitsluiten) van bepaalde geweldspatronen helpt bij het begrijpen van wat er speelt en uiteindelijk welke hulp nodig is.

Lees hier het magazine Gezinsprofielen.