U bent hier

Huisartsen zijn klaar om te starten met COVID-19-vaccinatie

31 december, 2020

Alle voorbereidingen die getroffen konden worden, zijn gereed. De huisartsen zijn klaar om hun bijdrage te leveren aan het vaccineren van een groot deel van de Nederlandse bevolking, en zij starten liever vandaag dan morgen. Het wachten is nu op de concrete leverdatum en exacte hoeveelheid van vaccins. Zodra deze bekend zijn, kunnen huisartsen en hun medewerkers snel aan de slag met selecteren, uitnodigen en praktische voorbereiding.

In het nieuwsbericht van de LHV is te lezen dat huisartsen liever vandaag dan morgen beginnen met hun patiënten te vaccineren. Huisartsenpraktijken hebben ruime ervaring met de jaarlijkse griepvaccinatie, dit jaar al coronaproof. Dit maakt dat er veel vertrouwen is dat de nog grootschaliger COVID-vaccinatie ook haalbaar is. De bestel- en distributiestructuur ligt er en de informatiesystemen (HIS’en) van de huisartsen zijn er tijdig (in ieder geval vanaf 15 januari) klaar voor om selecties (op leeftijdscohorten) te maken en de vaccinaties te registeren.

Pfizer-vaccin geschikt maken voor gebruik in huisartsenpraktijk?

Huisartsen zijn (samen met de GGD en de AVG en SO) uitvoerder van de vaccinatiestrategie, die door VWS wordt bepaald. Het ministerie wordt hierin geadviseerd door de Gezondheidsraad en het RIVM voor prioritering en werkzaamheid van de verschillende vaccins. Op aandringen van de LHV wordt nader onderzocht of het Pfizer-vaccin (dat als eerste beschikbaar komt) geschikt te maken is voor gebruik in de huisartsenpraktijk. Als blijkt dat dit niet het geval is, dan betekent dit dat het wachten is op de exacte leverdatum en hoeveelheid van de andere verwachte vaccins, Moderna en AstraZeneca. De verwachting is dat hierover op korte termijn meer informatie komt, via de LHV volgt verdere communicatie hierover.

Praktijkhandleiding

De NHG-Praktijkhandleiding COVID-19-vaccinatie voor de huisartsenpraktijk biedt de eerste handvatten om deze uitdagende taak te kunnen uitvoeren. De handleiding wordt verwacht zodra er duidelijkheid is vanuit VWS wat de vaccinatiestrategie is. Om de praktijkhandleiding continu up-to-date te houden, wordt deze geplaatst in het NHG-webdossier Coronavirus.

Thuisarts.nl

Patiëntinformatie over COVID-19-vaccinatie op Thuisarts.nl is in ontwikkeling. De tekst ‘Ik denk erover om een prik tegen corona te halen’ verschijnt in de loop van januari.

Relevante informatie over het BioNTech/Pfizer vaccin

Om u voor te bereiden op mogelijke vragen van uw patiënten, vindt u in ons nieuwsbericht van 29 december een samenvatting van de op dit moment bekende informatie over het BioNTech/Pfizer vaccin.