U bent hier

Het behandelwensengesprek: nieuwe NHG E-learning

behandelwensengesprek nieuwe NHG e-learning

15 juni, 2022

Om goede en passende medische zorg te geven, is het belangrijk om tijdig te weten wat de patiënt belangrijk vindt in het leven en welke zorg daar wel of juist niet bij past. Een gesprek hierover voeren is voor zowel huisartsen als patiënten niet altijd even gemakkelijk of vanzelfsprekend.

Door het volgen van deze nieuwe NHG E-learning ontvangt u handvatten om het behandelwensengesprek op een goede manier te initiëren en te voeren. Er is 1 accreditatiepunt toegekend en de e-learning is ook geschikt voor uw POH.

Proactieve zorgplanning

Door tijdig, op een rustig en niet-bedreigend moment, met patiënten in gesprek te gaan over welke zorg zij in de toekomst willen en behandelwensen en -grenzen vast te leggen, kan de zorg afgestemd worden op persoonlijke wensen, waarden en behoeften. Hierdoor behoudt uw patiënt zelf de regie en hoeft u als huisarts in acute situaties niet te gissen naar wat de patiënt gewild had.

Het behandelwensengesprek is een onderdeel van proactieve zorgplanning. Dit gesprek is een verkorte versie van de uitgebreide proactieve zorgplanning zoals de specialisten ouderengeneeskunde hanteren. Het is door inkorting beter inzetbaar in de huisartsenpraktijk.
Dit gesprek wordt meestal in de laatste fase van het leven gevoerd, maar kan ook al (veel) eerder gevoerd worden wanneer er nog geen sprake is van een beperkte levensverwachting.

Volg de NHG E-learning

Hoe maakt u de afweging wanneer een behandelwensengesprek te beginnen? Hoe bereidt u zich voor? En voert u het gesprek? Hoe legt u de uitkomsten vast en hoe informeert u zorgpartners in de keten over vastgelegde behandelwensen? Update nu uw kennis, waar en wanneer het u uitkomt:

Patiënteninformatie op Thuisarts.nl

Voor patiënten is er heldere informatie beschikbaar op Thuisarts.nl, inclusief een keuzehulp: