U bent hier

Herziening NHG-Standaard Diepe veneuze trombose en longembolie en bijbehorende voorlichting

7 januari, 2015

In deze eerste herziening van de standaard zijn nu ook aanbevelingen opgenomen voor het uitsluiten van longembolie en voor de diagnostiek en behandeling van tromboflebitis.

Kernboodschappen

De belangrijkste kernboodschappen in de standaard zijn:

  • De huisarts kan bij een deel van de patiënten diepe veneuze trombose (DVT) of longembolie uitsluiten met behulp van een beslisregel (bestaande uit gegevens uit anamnese en lichamelijk onderzoek) en een D-dimeerbepaling.
  • Als DVT en longembolie niet met de beslisregel kunnen worden uitgesloten, is beeldvormend onderzoek noodzakelijk.
  • De huisarts kan DVT in veel gevallen zelf behandelen. De behandeling bestaat uit kortdurend LMWH en gedurende 3 of 6 maanden een cumarinederivaat, afhankelijk van het risicoprofiel van de patiënt. Ook wordt een steunkous aangemeten.
  • De behandeling van een (aangetoonde) longembolie vindt plaats in de tweede lijn.

Klik hier voor de nieuwe standaard. Daarnaast zijn er twee films ter ondersteuning van de kernboodschappen beschikbaar:

Aangepaste en nieuwe voorlichtingsteksten op Thuisarts.nl

Naast de verschijning van de herziene standaard zijn de voorlichtingteksten op Thuisarts.nl aangepast en uitgebreid. Over dit onderwerp zijn nu de volgende situaties te vinden:

Trombosebeen

 

Longembolie

 

Aderontsteking

 

Pijn in de kuit

E-learning

Wilt u scholing volgen over het onderwerp diepe veneuze trombose en longembolie? Maak dan het digitale Programma voor Individuele Nascholing (PIN) diepe veneuze trombose en longembolie.
Bent u geen abonnee op de PIN’s, dan kunt u deze e-learning ook los bestellen. De PIN kost €36,- voor NHG-leden en is geaccrediteerd voor 2 uur. U kunt de PIN hier bestellen.

Regionale scholing

Heeft u behoefte in uw regio aan een groepsgewijze cursus over diepe veneuze trombose en longembolie?  Neem dan contact op met NHG-Scholing. In overleg ontwikkelen wij zo’n cursus.
Klik hier voor meer informatie.